Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалшива социология: Нападки между управляващи и опозиция в Северна Македония

03 април 2024, 12:47 часа • 1735 прочитания

Македонската партия Социалдемократически съюз /СДСМ/ публикува днес документи, които според формацията потвърждават, че "фалшивите проучвания, публикувани по Националната телевизия МРТ, са поръчани от централата на ВМРО-ДПМНЕ", предаде репортер на БГНЕС.

От ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че документите са фалшиви и поискаха извинение, а в противен случай ще заведат дело за клевета.

Цяла схема

Още: Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

"Става въпрос за реализирането на цяла схема, оперативен план, изготвен от Републиканския предизборен щаб на ДПМНЕ на 5 декември 2023 г. за пласиране на фалшиви социологически проучвания за рейтингите на партии и политици, публикувани по МРТ, но и за други дейности като публикуване на фалшиви новини", твърдят от СДСМ.

Планът, според партията, предвижда два пъти седмично да се създава предаване с анализ на анкети от IPIS на Владимир Божиновски, каквито вече бяха излъчени по МРТ, като е определен и съставът на гостите в предаването, които да бъдат анализатори, трима от опозицията и един от правителството.

Фалшиви новини

"ДПМНЕ също са отговорни за разпространението на фалшиви новини, публикувани от опозиционни портали. Пропагандата, злоупотребата с медиите, разпространението на фалшиви новини и поръчкови фалшиви анекти са същите методи на Никола Груевски, които сега прилага Християн Мицкоски", се казва в съобщението на СДСМ.

Още: Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Опозицията отрича

ВМРО-ДПМНЕ, от друга страна, веднага реагира на твърденията и заяви, че документите са напълно изфабрикувани. От партията съобщават, че ще последва дело за клевета.

Още: Мицкоски с поредна атака срещу България

"Категорично отричаме информацията. Няма документ, изготвен от Републиканския предизборен щаб на ВМРО-ДПМНЕ за злоупотребата с изборния процес", заявиха от щаба на Християн Мицкоски.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес