Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган иска национално единство срещу заплахите към Турция

22 май 2019, 08:08 часа • 2942 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова депутатите, политическите партии и цялата нация да се обединят срещу всички заплахи, нападения и капани, целящи да унищожат националното единство на 82 милиона души. Това съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

В обръщение към депутатите на вечеря в парламента Ердоган каза: "Каним всеки един от нашите 82 милиона граждани да защити "общия интерес на Турция". Ердоган заяви, че политическата конкуренция не трябва да пречи на обединението в страната.

Припомняме, че на 6 май Върховният избирателен съвет на Турция (YSK) обяви предсрочни избори в Истанбул, които ще се проведат на 23 юни.

Съветът прие възражението на управляващата партия срещу резултатите от местните избори в Истанбул със седем гласа „за“ и четири против.

YSK заяви, че решението се основава на факта, че някои длъжностни лица, които са ръководели избирателните урни в провинцията по време на изборите, не са държавни служители, както се изисква от закона.

Милиони турски гласоподаватели гласуваха на национално ниво на 31 март в местните избори, за да изберат кметове, членове на общинските съвети и други длъжностни лица за следващите пет години.

"Ако можем да преодолеем заплахите за сигурността, пред които сме изправени днес, икономическите атаки и капаните, насочени към унищожаване на националното ни единство, ние можем да се надяваме да живеем в съвсем различна Турция през 2023 г.", каза Ердоган.

Подчертавайки значението на депутатите и ролята на политическите партии, Ердоган каза: "Нека развалим тази „голяма игра", която се цели в националното единство на Турция“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес