Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган иска безвизов режим за Турция най-късно от октомври

10 май 2016, 19:09 часа • 990 прочитания

Турският президент Реджеп Ердоган очаква отпадане на визовия режим за турски граждани в ЕС най-късно до октомври, предаде AFP.

Миналата седмица Европейската комисия предложи либерализация на визовия режим за южната ни съседка още до юни, стига страната да изпълни всичките изисквания за това. Предложението трябва да бъде одобрено от страните-членки и депутатите в европейския парламент, но среща голямо неодобрение сред определени политически и обществени кръгове на континента.

"Направеното обещание е за октомври месец тази година... Надявам се да спазят обещанието и да решат този въпрос най-късно до октомври", заяви Ердоган по време на телевизионно обръщение.

Миналата събота държавният глава остро се противопостави на идеята Турция да преформулира антитерористичния си закон, като част от списъка със 72 изисквания за безвизовия режим.

„Нека онези, които искат Турция да промени антитерористичния си закон, да премахнат палатките, опънати от терористите пред вратите на Европейския парламент”, подчерта Ердоган, вероятно имайки предвид акция на кюрдски активисти пред Съвета на Европа.

Отпадането на визите за турски граждани и ускоряването на преговорите за членство на южната ни съседка в ЕС са част от миграционното споразумение между Брюксел и Анкара. С него Турция се задължи да приема обратно опитващите да влязат нелегално на континента през гръцките острови в Егейско море, а в замяна да изпраща регистрирани сирийски бежанци към европейските страни.

Споразумението сключи вече считания за бивш премиер Ахмет Давутоглу, който в края на този месец ще подаде оставка. Вероятната причина е именно разрив в отношенията му с Ердоган по определени теми, сред които са и отношенията с Европа.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес