Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама турски полицаи са убити при нападение на ПКК

29 септември 2015, 12:39 часа • 5982 прочитания

Двама служители на турската полиция са били убити в южния град Адана при атака на ПКК, съобщават местни медии.

Нападателите са преминали с мотор покрай полицейска кола, намираща се пред болница и са стреляли по полицаите, след което са напуснали мястото.

Единият от полицаите е загинал на място, а вторият е починал, въпреки спешната операция, заяви местния управител Мустафа Буюк.

В понеделник турската полиция обискира прокюрдската информационна агенция DIHA и задържа 32 души в югоизточната провинция Диарбекир.

Полицията продължила да претърсва сградата, където се помещават офисите на кюрдските вестници Azadiye Welat и Kurdi Der. Според изданието „Сабах“ полицията е издирвала бойци на ПКК.

През последните седмици турските власти извършиха серия от арести на журналисти, като властите са обискирали компания, която е собственик на опозиционни медии. Тези действия предизвикаха критики от страна на западни държави и медийни наблюдатели. Турското правителство започна мащабна кампания срещу ПКК в края на юли тази година, като бомбардира постоянно лагерите на организацията в Северен Ирак и югоизточна Турция. ПКК също носи отговорността за редица нападения над силите за сигурност, а крайпътните бомби са ежедневие.

Близо 150 войници и полицаи са убити при нападения от юли насам, извършвани от ПКК. За същото време над 1300 са убитите бойци според проправителствени медии. Про-кюрдската Демократична партия на народите заявява, че са загинали десетки цивилни при военни операции. Ескалацията идва в навечерието на предсрочните избори в Турция, които ще се състоят на 1 ноември.

Насилието прекрати двугодишното прекратяване на огъня, което беше надежда за спиране на военния конфликт между ПКК и турската държава, в който са загинали над 40 000 души.

Турция, САЩ и ЕС класифицират крайно лявата ПКК като терористична организация.

Автор: Руслан Трад

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес