Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Вучич: Сърбия е с най-ниската безработица в историята

04 януари 2023, 20:50 часа • 2951 прочитания

Сърбия е с най-ниската безработица в историята, публичния ѝ дълг е в челната петица в Европа, курсът на динара е здрав като скала, Сърбия е с 62 процента от общите чуждестранни инвестиции в Западните Балкани. Това каза сръбският президент Александър Вучич по време на годишната си медийна пресконференция.

Той се обърна към гражданите от Двореца на Сърбия и представи своята оценка за изминалата година и прогнози за 2023 година. „Не бих искал да описвам годината със суперлативи, но успяхме да запазим финансовата стабилност, нашата икономика, да имаме ръст между 2,3 и 2,5 процента, да вдигнем най-много заплатите и пенсиите в Европа, само една страна в Европа може да се мери с нас“, каза президентът, цитиран от „Телеграф“.

Той добави, че "това е последният му мандат и няма да променя Конституцията". „Догодина дори няма да съм председател на политическата партия. Моята работа е да бъда на страната на гражданите и докато мога, ще я върша по най-добрия възможен начин, въпреки трудните обстоятелства, пред които сме изправени“, добави той, цитиран от БГНЕС.

Вучич посочи, че процентът на публичния ни дълг е в челната петица в Европа, „което е огромен успех за Република Сърбия“. „Имаме исторически най-ниското ниво на безработица - 8,9 процента, нивото на публичния дълг е само 55 процента, курсът на динара е здрав като скала, Сърбия е с 62 процента от общите чуждестранни инвестиции в Западните Балкани, БВП 60, 3 милиарда евро тази година. Обменният курс на динара е твърд като скала от 2012 г. насам, между 117 и 118 динара без никакви промени“, каза Вучич. „През 2022 г. създадохме 60 милиарда инвестиции, но това не е достатъчно, няма да се успокоя, докато не стигнем 100 милиарда, а след това някой друг ще поеме“, посочи още президентът.

Той добави, че заплатите са се увеличили от 331 на 642 евро и че очаква да са 735 през март, защото това е първият месец, който може да бъде измерен по същество, и че съществената информация ще бъде известна на 30 април. „Спасихме Сърбия от война през последните 10 години, от конфликт и нестабилност“, каза Вучич. „Инвестирахме много в армията, целта е да увеличим броя на специалните части от 1500 на 5000“, добави той.

„Ние се погрижихме и за енергийната сигурност, осигурихме 3% от нашите емиратски приятели, за да гарантираме цените на енергийните продукти. Днес имаме 580 милиона кубически метра газ в два склада в Банатски двор и в Унгария. До момента сме изтеглили само 87, което означава, че ще имаме пълен Банатски двор. Ще се договорим с нашите унгарски приятели за удължаване на договора, веднага да се подсигурим за следващата зима. Имаме 1 447 000 тона въглища, точно толкова сме внесли. Депата ни са пълни и гражданите на Сърбия не трябва да се притесняват. Цената на електроенергията ще бъде втората най-ниска в Европа“, обясни Вучич. „Що се отнася до газа, той е на най-ниската цена в Европа“.

Той добави, че Сърбия разполага със запаси от пшеница за 20 месеца, за 13 месеца от царевица и 30 месеца от слънчоглед, но трябва да увеличи запасите, "защото храната ще бъде все по-малко в Европа и света". „Допълнителни инвестиции в IT сектора, в изкуствения интелект. Сърбия ще бъде една от 30-те страни, които ще направят това първи“, каза президентът.

Основният постулат за 2023 година, която според него ще бъде трудна за целия свят, по-трудна от 2022 година, бе цитиран от „Данас“: „Една жена от Косово и Метохия ме попита, когато бях в Рашка: „Защо вие, президенте, винаги съобщавате лоши новини, защо винаги сте намръщен, а другите президенти съобщават добри новини?“ Аз ѝ казах: „Вие не избрахте клоун, който да ви разсмива, а някой, който да е до вас, когато ви е трудно. Семейството, телевизионните предавания могат да ви развеселят. Президентът е тук, за да подложи гърба си, когато никой друг няма да го направи“, каза Вучич.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес