Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Вучич постави условие за мир в Косово

30 май 2023, 13:22 часа • 1667 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич призова Западът да повлияе на Косово и да го убеди да изтегли албанските кметове и специалните полицейски сили от градовете в северната част на страната.

Президентът се срещна с посланиците на страните от Кинтата - САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия, и с ръководителя на постоянната делегация на Европейския съюз в Сърбия. Присъстваха и министърът на отбраната Милош Вучевич, и началникът на Генералния щаб Милан Мойсилович, написа Вучич в Twitter.

"Разговарях с посланиците на Кинтата за настоящите събития в Косово и Метохия и посочих, че едностранните стъпки на Прищина водят до насилие срещу сърби, което ни отдалечава от мира и стабилността в региона. Спешното оттегляне на фалшивите кметове и изтеглянето на т.нар. полицейски специални части от Прищина е условие за запазване на мира в Косово и Метохия", заяви Вучич, цитиран от БГНЕС.

Вчера гражданите от населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове. Сърбите бойкотираха изборите и не припознават спечелилите местната власт кметове. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан. Десетки военни от мироопазващите сили на НАТО - КФОР - бяха ранени, пострадаха и около 50 протестиращи сърби.

ОЩЕ: Ще има ли нова война в Косово след порция жестоко насилие? (ВИДЕО)

Припомняме, че на 26 май Александър Вучич постави армията на Сърбия в най-висока степен на готовност, а вчера нареди придвижването ѝ до административната граница с Косово. Сръбският президент съобщи за 52-ма ранени сърби в Северно Косово при вчерашните сблъсъци, като се предполага, че пострадалите са много повече.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес