Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВКБООН изглежда не вярва, че Турция спазва правата на сирийските бежанци

19 януари 2017, 14:24 часа • 1201 прочитания

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) има "ограничен достъп" до турския лагер, в който биват връщани сирийски кандидат-бежанци от Гърция съгласно споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Припомняме, че съгласно него членовете на ЕС може да връщат на Турция всеки неодобрен кандидат-бежанец, дошъл през турска територия в Европа, но в замяна трябва да вземат по един официално регистриран сирийски бежанец в турските лагери.

Според представител на ВКБООН обаче Турция не дава редовен достъп на ООН, за да може международната организация да следи дали връщаните от Гърция кандидат-бежанци получават договорената юридическа защита. ВКБООН е искал 16 пъти да посети въпросния лагер, но са били позволени 12 визити. Освен това визитите стават факт, след като се изпрати молба минимум пет дни по-рано т.е. не е възможно да има внезапна проверка.

От декември, 2016 година досега 748 мигранти са върнати от Гърция на Турция, пише EurActiv. Съгласно споразумението между ЕС и Турция върнатите сирийци имат право да получат временно убежище в Турция, но от изпратени от Гърция в Турция 82-ма сирийци през ноември, 2016 година, само 12 са получили убежище.

По-рано този месец директорът на „Фронтекс“ Фабрис Легери похвали турските власти, че спазват споразумението с ЕС и обвини гръцките власти, че са много бавни при изпълнение на процедурите по реадмисия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес