Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южнокорейските военни: Напълно сме готови да дадем отпор на Пхенян

14 октомври 2024, 10:38 часа • 439 прочитания

Военните от Южна Корея заявиха, че са „напълно готови“ да отговорят, след като Северна Корея нареди войските близо до границата да бъдат в готовност да стрелят. 

„Нашите военни внимателно наблюдават ситуацията и са в пълна готовност да реагират на провокациите на Севера“, каза Лий Сеонг-джун, говорител на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Въоръженият с ядрени оръжия Север обвини Сеул за летящи дронове над столицата му, за да пусне пропагандни листовки, пълни с „подстрекателски слухове и глупости“. На 13 октомври Северна Корея предупреди, че ако бъде засечен друг дрон, ще го сметне за „обявяване на война“, предаде АФП.

Още: Северна Корея се готви да взриви пътища, свързващи я с Юга

Южнокорейските военни отрекоха да стоят зад полетите. Местните спекулации са съсредоточени върху активистки групи в Юга, които отдавна изпращат пропаганда и американска валута на север, обикновено с балони. 

Пхенян обаче настоява, че Сеул е официално виновен. Сестрата на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун - Ким Йо Джонг заяви, че полетите на дронове са „непростимо и злонамерено предизвикателство към нашата държава“. В Северна Корея е наредено на осем артилерийски бригади „да се подготвят напълно за откриване на огън“.

Южнокорейската армия нарече обвиненията на Пхенян за дроновете „безсрамни“. „Северът дори не може да потвърди произхода на дрон в небето на Пхенян, но хвърля вината върху Юга – при това мълчи за това, че десет пъти е изпращал дронове на юг“, каза говорителят Лий. 

Още: Врагът е ясен: Северна Корея промени конституцията си

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес