Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски медии: Сирийски бежанци тръгнаха към България и Гърция

28 февруари 2020, 09:41 часа • 5926 прочитания

Стотици сирийски бежанци в Турция се придвижват към граничния с България и Гърция град Одрин. Това съобщават в преки предавания от града турските телевизионни канали, предаде кореспондентът на Actualno.com от Кърджали. Става въпрос за следните турски телевизии - CNN Turk, A Haber, Haber Turk, Kanalturk, TGRT.

Сирийците пристигат в Одрин с автобуси и таксита от Истанбул, след което се насочват към граничните пунктове с Гърция и България. Турските медии последно съобщиха за група от 100 сирийски бежанци, които са пристигнали на граничния пункт с България "Капъкуле".

След като 33 турски войници загинаха при въздушни удари от страна на сирийската армия в Идлиб, турските власти решиха да не спират сирийските бежанци, които се стремят да влязат в Европа по море или по суша.

През септември 2018 година Турция и Русия се договориха да превърнат Идлиб в зона за деескалация, в която изрично са забранени актовете на агресия. Но повече от 1300 цивилни са били убити при нападения от режима и руските сили в зоната на деескалация, след като прекратяването на огъня продължава да се нарушава. А Русия снощи обяви, че Турция не спазва договорката.

Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да не спират потока от сирийски бежанци, насочващи се към Гърция и България. Това съобщиха и Reuters, и ТАСС.

Как Турция отговори на удара на сирийската армия - научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес