Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Талибаните забраниха на жените от Афганистан в ООН да работят

05 април 2023, 09:58 часа • 1698 прочитания

Талибаните издадоха заповед да забранят на афганистанските жени, служителки в персонала на ООН, да работят в цял Афганистан, според говорител на ООН, предава Al Jazeera.

Стефан Дюжарик каза, че това е най-новата „смущаваща тенденция“, подкопаваща способността на хуманитарните организации да работят в Афганистан, където около 23 милиона души, повече от половината население на страната, се нуждаят от помощ.

Това не е първата забрана за жените в Афганистан. В началото на годината правителството на талибаните в Афганистан нареди на всички чуждестранни и местни неправителствени групи да прекратят наемането на жени. По-рано на жените беше забранено и да посещават университети, като талибаните определиха образованието на жените като част от чужда култура. ОЩЕ: Гутериш: Решението на проблемите в света започва с образование

През ноември миналата година талибаните забраниха на афганистанските жени да влизат в обществените паркове и увеселителни заведения в столицата, само няколко месеца след като наредиха достъпът да бъде разделен по пол. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес