Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия, Китай и Иран молят Запада да върне иранската ядрена сделка

05 юни 2024, 11:02 часа • 1933 прочитания

Русия, Китай и Иран призоваха западните страни да възстановят иранската ядрена сделка, известна като Съвместен всеобхватен план за действие ядрената програма на Иран. Това се казва в съвместно изявление на Москва, Пекин и Техеран по време на шестата среща на Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Китайската народна република, Ислямска република Иран и Руската федерация са убедени, че е време западните държави да демонстрират политическа воля, да спрат продължаващия вече почти две години цикъл на ескалация и да предприемат необходимите стъпки за възраждане на Съвместния всеобхватен план за действие. Това все още може да бъде направено", се казва в изявлението, цитирано от контролираната от Кремъл агенция ТАСС.

Още: Иран ще "реагира", ако МААЕ прокара резолюция срещу ядрената му програма

"От полза за всички"

Трите държави, демонстриращи голяма близост помежду си, откакто Владимир Путин подпали войната в Украйна, смятат, че възобновяването на ядреното споразумение може да направи възможно решаването на повечето въпроси, свързани с ядрената програма на Иран. И по-специално - предоставяне на широки инструменти за наблюдение на инспекторите на МААЕ.

Русия, Китай и Иран са уверени, че напълно действаща ядрена сделка ще спомогне за "намаляване на напрежението, което ще бъде от полза за всички страни".

Москва, Пекин и Техеран смятат, че разпоредбите, изискващи от Иран да гарантира гражданския характер на ядрената си програма, остават в сила. Трите държави подчертаха необходимостта международната общност да третира Иран като всяка друга страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, развиваща собствена ядрена промишленост.

Още: Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Снимка: Върховният лидер на Иран Али Хаменей, Getty Images

Провалът на сделката

Рамката на ядрената сделка с Иран е предварително рамково споразумение, постигнато през 2015 г. между Техеран и група световни сили: P5+1 (постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Обединеното кралство, Русия, Франция и Китай, плюс Германия) и Европейския съюз.

Съгласно тази рамка Иран трябваше да препроектира, преобразува и намали ядрените си съоръжения, както и да приеме Допълнителен протокол (с временно прилагане), за да бъдат отменени всички икономически санкции, свързани с ядрената енергетика, като се освободят десетки милиарди долари приходи от петрол и замразени активи. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с аргумента, че то не предотвратява в достатъчна степен възможността Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Вследствие на това бяха отменени облекченията на санкциите.

Още: МААЕ: Иран е натрупал уран за няколко ядрени бомби

Действащият президент на САЩ Джо Байдън многократно сигнализира, че Вашингтон е готов да се върне към ядрената сделка. През април 2021 г. Русия, Великобритания, Германия, Китай, Съединените щати и Франция започнаха преговори с Иран във Виена в опит да възстановят споразумението в първоначалния му вид. Преговорите обаче приключиха без резултат.

Междувременно Иран продължава да развива агресивно ядрената си програма и МААЕ се мъчи да стигне до два обекта, в които са открити следи от обогатен уран.

Още: Реална заплаха: Иран може да създаде ядрено оръжие във всеки един момент

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес