Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и Турция продължават с обсъждането на "Турски поток"

08 март 2017, 07:37 часа • 1397 прочитания

Министърът на енергетиката на Турция Берат Албайрак ще пристигне в Москва на 10 март за среща с руския си колега Александър Новак. Това става известно от съобщение на турския министър пред журналисти, направено снощи в кулоарите на петролната конференция CERAWEEK в Хюстън, предаде БГНЕС.

Албайрак потвърди, че ще се обсъжда реализацията на проекта, наречен "Турски поток". Двамата министри са участвали на деловия обяд на конференцията като по време на целия обяд те са разговаряли непрекъснато.

Проектът "Турски поток" се превърна в "смяна" на проекта "Южен поток". "Турски поток" трябва да свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. По план новата газопроводна система ще бъде от две тръби с капацитет 31,5 милиарда куб. метра газ годишно (по 15,75 милиарда куб.м всяка). Морският участък на тръбата ще бъде дълъг около 920 км, а сухопътният – около 200 километра. Двете тръби се планира да бъдат пуснати в експлоатация до 30 декември 2019 г.

"Турски поток" е предназначен за доставката на руски газ на територията на Турция, а също така за осигуряването на руските доставки на "синьо гориво" за държавите от Европейския съюз след 2019 г. Новият газопровод няма да позволи на Русия напълно да се откаже от транзита през Украйна, но ще помогне в значителна степен да се намалят свързаните с това рискове, подчертават руските официални лица.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес