Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон в Гуанджоу в последния ден от визитата си в Китай

07 април 2023, 10:20 часа • 1809 прочитания

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще се срещне със студенти в университета "Сун Ятсен" в южния град Гуанджоу в последния ден от посещението си в Китай. След това му предстои ранна вечеря с китайския лидер Си Дзинпин, преди да се срещне и с китайски инвеститори. Така ще завърши тридневното му държавно посещение в Китай, доминирано от дискусии за това как Пекин може да посредничи в конфликта в Украйна.

Френският президент заяви в началото на визитата си, че целта му е да разубеди Китай да подкрепи инвазията на Русия в съседната страна. По време на разговорите със Си в четвъртък той заяви, че ще разчита на китайския президент "да вразуми Русия и всички да седнат на масата за преговори".

В коментарите си за пресата след срещата им Си каза, че "е готов да отправи съвместен призив с Франция" за възобновяване на "мирните преговори възможно най-скоро", предаде китайската държавна медия Синхуа. А според френски дипломат Си е изразил готовност да разговаря с украинския лидер Володимир Зеленски, но само когато настъпи подходящият момент за това.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която придружава Макрон по време на посещението му, приветства готовността на Си за разговор със Зеленски. За разлика от дружелюбния Макрон обаче, фон дер Лайен запазва по-твърд тон в разговорите си с китайски служители, съобщи АФП.

Тя заяви, че пред официални лица е изразила "дълбоката си загриженост относно влошаването на положението с правата на човека в Китай", както и че е предупредила Пекин, че доставките на оръжие за Русия ще "навредят значително" на отношенията с ЕС.

Москва обаче заля със студена вода перспективите за посредничество на Пекин във войната в Украйна, като в четвъртък настоя, че "няма друг избор", освен да продължи с настъплението си. "Несъмнено Китай разполага с много ефективен и властен потенциал за посредничество. Но ситуацията с Украйна е сложна, засега няма изгледи за политическо уреждане", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ОЩЕ: Макрон притисна Си, но китайският лидер не каза нищо за справедлив мир

Освен върху войната в Украйна, посещението на Макрон беше съсредоточено и върху затвърждаването на едно изключително важно търговско партньорство. Френският президент е придружаван от повече от 50 френски бизнес лидери, включително висши ръководители на Airbus, EDF и Veolia.

В четвъртък Airbus обяви, че ще открие втора линия за окончателно сглобяване в Китай, която ще удвои производствения му капацитет в страната, като рамката за сделката беше подписана от главния изпълнителен директор Гийом Фори в Пекин. Азия се превърна в ключов пазар както за Airbus, така и за американския му конкурент Boeing, тъй като търсенето на въздушен транспорт се увеличава с нарастването на средната класа.

Пътуването на Макрон до Китай се случва в момент, когато той е изправен пред предизвикателства у дома - в четвъртък в Париж избухнаха нови сблъсъци между радикално настроени протестиращи и полицията, които предизвикаха нарастващ гняв заради спорните пенсионни реформи.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес