Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран разширява военната подкрепа за Армения заради руското "нехайство" в Нагорни Карабах?

18 юли 2023, 10:25 часа • 4681 прочитания

Базираното в Израел издание i24News твърди, че Армения е използвала ирански дронове "Шахед" в няколко скорошни сблъсъка с Азербайджан. Добавя се също така, че Иран може да разшири военната си подкрепа за арменците в отговор на руското "нехайство" към региона на Кавказ, където се намира спорната територия Нагорни Карабах.

Информацията попадна като основен акцент в обзора за Иран на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) от днес. Експертите пишат, че не могат да проверят независимо това твърдение на i24News. 

То обаче е в съответствие с твърдението на бившия командващ на КСИР - Иранската революционна гвардия - генерал-майор Яхия Рахим Сафави от октомври 2022 г. Тогава той заяви, че 22 държави, включително Армения, са се опитали да закупят ирански безпилотни самолети.

През последните дни висши ирански служители в областта на сигурността и външната политика показаха, че режимът внимава по отношение на заплахите, идващи от Кавказ.

Съветникът на върховния лидер по външната политика Али Акбар Велаяти предупреди Русия за възможна намеса и агресия на НАТО в Нагорни Карабах, след като Турция одобри присъединяването на Швеция към Алианса на 10 юли. Според Велаяти Москва е изоставила Кавказ след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г. и трябва да осъзнае потенциала за конфликт и конкуренция в региона.

Преди дни Азербайджан обвини Русия и Армения, че не са изпълнили споразумението за прекратяване на огъня в анклава Нагорни Карабах - спорната територия между Баку и Ереван. Това се случва в период, в който Москва предложи да бъде домакин на нови мирни преговори, а Европейският съюз призова двете страни да се въздържат от "насилие и остра реторика".

ОЩЕ: Азербайджан обвини Русия в провал на мирното споразумение за Нагорни Карабах

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес