Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган даде обещание Йерусалим да не бъде "узурпиран" от Израел

17 май 2018, 08:22 часа • 2073 прочитания

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща да не позволи на Израел "да узурпира Йерусалим". Турският лидер заяви това по време на ифтара - тържествената вечерна трапеза в дните на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде БГНЕС по информация на телевизия "Хабер Тюрк".

"Сблъскахме се със сериозна хуманитарна катастрофа в Палестина, палестинците отново бяха подложени на репресии (...) Ние ще продължим да помагаме на нашите палестински братя с всички възможни сили. Ние няма да позволим на Израел да узурпира Йерусалим", каза Ердоган. "Ако действията на Израел са допустими, то светът ще се потопи в хаос, в който управлява бандитизмът", добави той.

Ердоган подложи на критика ООН на фона на събитията в Газа. "ООН е изчерпана и изтощена. Тази организация се разпадна. Ние не успяхме да стигнем до генералния секретар на ООН", каза той.

По-рано вчера (16 май) Ердоган проведе телефонни разговори с лидери на 12 страни, сред които канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Русия Владимир Путин, президента на Иран Хасан Роухани, папа Франциск.

Телефонната дипломация на турския президент бе насочена към обсъждане на събитията в ивицата Газа, както и към информация за предстоящата на 18 май в Истанбул извънредна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество. Той обеща "да продължи преговорите с представители на други страни и днес (сряда), и утре".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес