Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: Пълната блокада на ивицата Газа от Израел не е терористичен акт

12 октомври 2023, 17:43 часа • 3546 прочитания

Европейската комисия не може да осъди пълната блокада, наложена от Израел на ивицата Газа нито да я нарече "терористичен акт". Това каза представителят на Европейската комисия Ерик Мамер на пресконференция в Брюксел на 12 октомври.

По думите му също така е некоректно да се сравняват действията на Израел в този случай с руските атаки срещу украинската енергийна инфраструктура. 

По време на брифинга журналист припомни, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече атаките на Русия срещу инфраструктурата на Украйна "военни престъпления" и запита може ли да се направи паралел със случващото се сега в Газа, където Израел прекъсна електричеството, водата, горивото и храната за около 2-милионното население на Ивицата.

Още: Иран обвини Израел в геноцид заради блокадата на Ивицата Газа

Мамер заяви, че думите на фон дер Лайен са казани в "много специфичен контекст", при който държава членка на Съвета за сигурност на ООН, каквато е Русия, е започнала непровокирана атака срещу съседна независима държава. „Докато ситуацията, в която се намираме, където, нека ви напомня, атаките от ивицата Газа срещу Израел продължават - Израел е в ситуация, в която се защитава в изключително труден театър на операциите“, каза Мамер.

Още: Блинкен към Израел: Докато Америка я има, никога няма да се защитавате сами (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес