Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън и Сунак с коментар за ударите срещу хутите

12 януари 2024, 06:19 часа • 2715 прочитания

Американският президент Джо Байдън и премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак с първи коментар за ударите срещу хутите. Те заявиха, че САЩ и Великобритания, с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, са нанесли удари в Йемен по обекти, използвани от бунтовниците хуси, предаде Ройтерс.

Отговор на атаките на хутите

ОЩЕ: САЩ и Великобритания с мощни удари по хутите в Йемен (ВИДЕО)

"Тези удари са пряк отговор на безпрецедентните атаки на хусите на международни морски съдове в Червено море, включително използването на противокорабни балистични ракети за първи път в историята", каза Байдън в изявление, разпространено от Белия дом.

"Тези атаки застрашиха цивилните служители и моряци на САЩ и нашите партньори, изложиха на опасност търговията и застрашиха свободата на корабоплаването", каза Байдън.

Президентът на САЩ каза още, че "няма да се поколебае" да предприема мерки за защита на хората и свободното движение на търговията.

"Американските и британските въздушни удари, нанесени рано на 12 януари по цели на хутите в Йемен заради неотдавнашните нападения срещу кораби в Червено море, бяха необходими и пропорционални", заяви Сунак.

ОЩЕ: САЩ и Великобритания спряха най-мащабното нападение на хутите в Червено море

"Въпреки многократните предупреждения от страна на международната общност хутите продължиха да извършват нападения в Червено море. Ето защо предприехме ограничени, необходими и пропорционални действия за самозащита, заедно със Съединените щати, за да понижим военния капацитет на хутите и да защитим световното корабоплаване", добави той.

Сунак определи действията на хутите като "безотговорни" и "дестабилизиращи" и заяви, че атаките им "повишават цените на стоките". "Обединеното кралство винаги ще защитава свободата на корабоплаването и свободния търговски поток", каза той.

Ударите

Телевизионният канал на хутите "Ал-Масира" съобщи, че въздушните удари са нанесени по столицата Сана, както и по градовете Ходейда и Саада.

Тази седмица американските и британските сили свалиха 18 безпилотни летателни апарата и три ракети, изстреляни от бунтовниците хути в Червено море, в рамките на атака, която Вашингтон нарече "сложна иранска разработка".

ОЩЕ: САЩ: Хутите незабавно да спрат атаките в Червено море

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заяви в Twitter, че четири изтребителя Typhoon на Кралските военновъздушни сили са участвали в петъчните удари срещу цели на хутите заедно със силите на САЩ.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес