Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваните кметове на Диарбекир са с официално обвинение в тероризъм

31 октомври 2016, 08:08 часа • 1422 прочитания

Двамата арестувани кметове на населения предимно с кюрди турски град Диарбекир бяха обвинени в тероризъм, предаде БГНЕС. Според определението на съда двамата са задържани за "терористични" дейности.

Арестът на двамиата кметове Гюлтен Къшанак и Фърат Анлъ, задържани по подозрения за връзки с кюрдските сепаратисти от ПКК, предизвика острата реакция и на ООН като голям брой международни организации, осъждат действията на турските власти по време на извънредното положение, въведено след опита за преврат на 15 юли.

Анкара отказва достъп на представители на Върховния комисариат по правата на човека при ООН, които настояват да посетят източните и югоизточните провинции под претекст, че там са в ход специализирани военни и полицейски операции. Освен острите реакции от ЕС и сега на ООН, преди два дни говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби обяви на пресконференция във Вашингтон, че САЩ внимателно наблюдават развоя на случая с ареста на кметовете.

Арестът на Къшанак и Анлъ във вторник (25 октомври) предизвика масови безредици в Диарбекир. Полиция атакува протестиращи срещу ареста с водни оръдия, десетки бяха задържани, а общинските служби по транспорта и чистотата спряха работа. Бойкотът им продължава и досега, както и напрежението в района.

На Къшанак и Анлъ беше наложена 5-дневна ограничителна мярка, забраняваща им да се срещнат с адвокатите си. В неделя обаче Гюлтен Къшанак е успяла да разговаря със своите трима защитници след разрешението на прокуратурата. Те съобщават, че кметицата е в добро здраве и състояние на духа и очакват разрешение за среща с другия арестуван кмет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес