Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Афганистанското разузнаване потвърди ликвидирането на талибанския водач Мансур

22 май 2016, 14:17 часа • 1329 прочитания

Националният директорат по сигурността на Афганистан потвърди, че в резултат на въздушен удар на силите на САЩ в района на афганистанско-пакистанската граница е ликвидиран главатарят на движението Талибан Ахтар Мохамад Мансур.

Молла Ахтар Мансур бе следен от известно време, се посочва в комюнике на афганистанските разузнавателни служби. Той бе убит при удар, извършен вчера от дрон в Бeлуджистан, провинция в югозападен Пакистан, информира AFP.

Това е първото официално потвърждение за смъртта на Мансур, който оглави движението през лятото на 2015 след съобщението за смъртта на молла Омар.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ са ударили водача на талибаните, тъй като той представлява непосредствена заплаха за американския персонал, жителите и въоръжените сили на Афганистан, пише още БГНЕС.

Според говорителя на Пентагона Питър Кук ударът е бил нанесен едновременно от два безпилотни летателни апарата в момент, когато Мансур е пътувал с кола в района на пакистанския град Ахмед Вали.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес