Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на Районен съд - Асеновград подаде оставка предсрочно

02 юли 2020, 12:52 часа • 6201 прочитания

Председателят на Районен съд – Асеновград Иван Шейтанов подава оставка. Той е входирал заявление до Съдийската колегия на ВСС. Искането му е за предсрочно освобождаване от длъжността „Административен ръководител – председател“ на Районен съд – Асеновград. Мотивите за решението му са "избягване на риск от предпоставки за възникване на конфликт на интереси между него и съпругата му - съдия Розалия Шейтанова и съдия Иван Калибацев, които участват в обявена процедура за избор на Административен ръководител - Председател на Окръжен съд Пловдив", обясняват от институцията.

Розалия Шейтанова е поканена за събеседване и изслушване, което ще се състои на 03.07.20 г. В случай, че тя събере необходимото мнозинство и бъде назначена на длъжността, за която кандидатства, ще се създадат предпоставки за възникване на конфликт на интереси. Наред с това, в обявената процедура участва и съдия Иван Калибацев, назначен на длъжността „Административен ръководител - Председател на Районен съд – Пловдив“.

Според Иван Шейтанов към настоящия момент между него и Калибацев почти липсват комуникация и взаимно доверие, като ръководители на еднакви по степен съдебни единици в района на Окръжен съд - Пловдив. И в случай, че вторият получи мнозинство и отново бъде преназначев на тази ръководна длъжност, това няма да подобри работните взаимоотношения между двете институции. Заемането на длъжността  "Административен ръководител - председател на Окръжен съд - Пловдив" от Иван Калибацев дори би създало предпоставки за възникване на конфликт на интереси между двамата административни ръководители, според Шейтанов, като не уточнява съществува ли друга връзката помежду им.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес