Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Книга разказва за монаси, които в XXI век живеят по начина, от преди 1 000 години

21 ноември 2018, 11:45 часа • 2443 прочитания

„Монаси е имало и ще продължават да съществуват. Монашеството е един своебразен път, по който вървят онези, взели решението по този начин да служат на Бог, на църквата, на вярата и в молитва, уединение и послушание да изпълнят своята отговорност пред всички.“ Това сподели пред Actualno.com преподавателят в катедра „История и археология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доцент Пламен Славов. Той е родом от Асеновград, но сега живее в Карлово. Повод за визитата му в родния град бе представяне на новото му интересното произведение „Историческа традиция и съвременни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света гора (XVIII-XXI в.)“, което едновременно събира в себе си лични впечаатления и факти от историята.

Пред асеновградчани авторът припомни, че Света гора винаги е била опора, убежище и светилник на православието. А за Атон разказа, че е единственият православен монашески център, който съществува без прекъсване от 1 000 години. Доцент Славов сподели, че за него писането е изпитание, предизвикателство и едновремнно с това, носи удовлетворение. То е процес и резултат от дългогодишна целенасочена работа, свързана с анализирането на документи и източници, публикации, излседвания в България и чужбина. Ценно е, защото чрез книгите читателят получава възможността да извърви пътя, по който преминава излседователят.

Пламен Славов е изминал стотици километри, за да осъществи поклонничество, което веднага го е вдъхновило да напише книгата „Историческа традиция и съвременни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света гора (XVIII-XXI в.)“. Авторът е посетил не само Света гора и руския манастир „Свети Пантелеймон“, но и Зографския манастир, Йерусалим и Витлеем. Той казва, че впечатленията, които се натрупват, трудно могат да бъдат описани в думи. Те трябва да се изживеят. А посланието, което книгата отпрравя към читателите, е, че тази историческа традиция на православното поклонничество е оцеляла и се е развила в продължение на хилядолетия и ще продължи да бъде основата за укрепване и запазване на православната вяра.

Книгата на доцент Пламен Славов е научен труд, но в нея специално внимани заслужава фактът, че към днешна дата православните монашески общонсти в 20-те манастира, подчинени на Светия синод на Вселенската патриаршия, продължават да живеят по начина, по който са наследили уставите на първите монашески общества в православната традиция.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес