Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големият протест в Асеновград не се размина без инцидент (ВИДЕО)

03 юли 2017, 04:36 часа • 10969 прочитания

Емоции, предизвикани от прекомерната употреба на алкохол, счупени бирени бутилки и нецезурни скандирания белязаха петата вечер от протестите в Асеновград. Оператор на телевизия, дошла да отрази събитието, е пострадал, предаде репортер на Actualno.com. Става въпрос за оператор на bTV, а нападателят е "ловецът на бежанци" Петър Низамов-Перата.

В снощния протест участие взеха над 5000 души, включително и рокери. Полиция и жандармерия обаче бяха буквално наводнили града, за да не допуснат саморазправа и бяха блокирали всички подстъпи към ромската махала.

Своите щитове и каски в знак на съпричастност свалиха полицаите, които осигуряваха обществения ред в Асеновград, по време на демонстрациите снощи. Граждани поискаха оставки на общинското ръководство на града. Накрая протестиращите седнаха на улицата и заявиха, че няма да си тръгнат. За неделния протест се очакваше в Асеновград да пристигнат футболни агитки на шест отбора. По непотвърдена информация, полицията не ги е допуснала да влязат в града. Други твърдят, че феновете от София не са успели да тръгнат.

В подкрепа на асеновградчани в протестните действия се включиха хора от столицата, както и от Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив, Луковит и други градове на страната. Снощните протестни действия стартираха в уречения час с шествие. То започна от паметника на „Цар Иван Асен II“ в града, премина през „Железния мост“ и спря до църквата „Свети Атанасий“.Там полицейски кордон от две редици очакваше демонстрантите. Те се опитаха да продължат надолу към ромската махала на Асеновград, но не успяха да разкъсат живата верига от полиция и жандармерия.

Последва шествие към централната част на града, което достигайки до изходна позиция се разпръсна. Голяма част от гражданите решиха, че протестът е приключил и се разотиваха. След известно време демонстрантите започнаха да се събрат отново на централния площад, където публично поискаха оставките на градоначалника на Асеновград доктор Емил Караиванов и „на всички от ръководството на града“. Междувременно, масовото недоволство се премести пред дома на асеновградския кмет, където скандиранията продължиха. След тожа, протестиращите отново се върнаха на централната улица „Цар Иван Асен II“, като се спряха в близост до кръговото кръстовище при църквата „Свети Атанасий“.

Там хората седнаха на пътя и отказаха да си тръгнат чак до полунощ. Недоволните бяха заобградени от полицейски служители. Протестиращите скандираха „Щитовете долу, вие сте от нас“ и „Със сърце и душа за България“. Пяха българския химн. Тогава в знак на подкрепа и за да покажат, че са добронамерени, полицейските служители свалиха щитовете и каските си пред демонстрантите. Жестът бе посрещнат с аплодисменти. Малко преди 00 ч. с молби и предпазливи настъпателни действия към протестиращите, обяснявайки, че протестът вече е незаконен, служителите на реда приканваха един по един недоволните да се прибират по домовете си. Масовото недоволство в Асеновград продължава и тази вечер.

Асеновградчани се заканиха да протестират всеки ден, докато проблемът не бъде разрешен.Полицейските части ще останат в Асеновград, докато градът не започне да живее в нормалния си ритъм. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Младен Маринов след края на протеста, предаде репортер на Радио "Фокус" Пловдив. Попитан може ли подобно напрежение да ескалира и в други краища на страната ни, Маринов отговори, че винаги съществува такава вероятност, но полицията има нагласа да реагира и при подаден сигнал да вземе навременни мерки.

Главният секретар на МВР Младен Маринов благодари на гражданите на Асеновград, че не са се поддали на провокации и не се е стигнало до пробиване на полицейския кордон и до тръгване към ромската махала. "Благодаря, че голяма част от гражданите заявиха мирно позицията си, тъй като напрежение не е необходимо никому “, добави Маринов.

Той изтъкна, че полицията е позволила шествието и придвижването му през главната улица на града. Според главния секретар протестът е минал нормално, предвид емоционалният заряд, който е натрупан у гражданите. Той каза, че няма сведения да има задържани. Младенов поясни още, че е имало засилен контрол за хората, които са отиват на протеста, тъй като в такива случаи винаги има опасност и от терористични актове. Ето защо тези мерки са били необходими.

Припомняме, че на 26 юни възникна конфликт между деца и треньори от отбора по кану-каяк и роми в района на яз. „40-те извора“. Слух за починал ром предизвика безредици пред болницата града, където са били докарани пострадалите от сбиването. В резултат група роми нападна близките на пострадали младежи, които са членове на клуб по гребане и се стигна. На 30 юни съдът в Асеновград остави в ареста и деветима обвиняеми за побоя. Според съдията, с категоричност в побоя има и още участници, които тепърва трябва да се установяват. По време на заседанието обвинените не признаваха вината си. Те обясниха, че са предложили помощ на едно от момичетата – гребец, което е паднало от лодката по време на тренировка. Според разказа им половината от тях са случайно задържани и нямат участие в инцидента. Версията на пострадалите българи е друга - че ромите са проявили агресия, след като две момичета, които се преобърнали с лодката си, отказали предложение за помощ от страна на циганите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес