Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бургазлийката в началото на XX в. показват в "Нощ на музеите" в Асеновград

16 май 2019, 10:37 часа • 3744 прочитания

Изложба "Бургазлийката през 30-те и 40-те години на XX век" век ще привлече интереса на асеновградчани този петък. Представени ще бъдат интересни и нестандартни за съвремието, но пък модни и актуални по онова време тоалети, шалове, шапки и други дамски аксесоари. Представянето на експозицията е част от "Нощ на музеите" в Асеновград. Градът се включва в националната инициатива на 17.05.19 г. И трите музейни сгради ще бъдат отворени за посетители до късно вечерта.

В Исторически музей-Асеновград изложбата „Бургазлийката през 30-те и 40-те годините на XX век” ще бъде открита точно в 17:30 ч. Експозицията е дело на Регионален исторически музей-Бургас. Час по-късно пред основната сграда на музейната институция в центъра на града, асеновградчани могат да се насладят на вокалните изпълнения на Веси Пашалиева.

В Етнографската къща ще жители и гости на Асеновград ще могат да видят гостуваща изложба от Регионален исторически музей-Бургас – „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“. Общо 11 табла представят магията на този ритуал, носията на главната нестинарка, „опашатите“ икони на Свети Свети Константин и Елена и Света Богородица и „свещения“ тъпан.

В Старинно училище "Свети Георги", пък, продължава експозицията „Галерия Асеновград” – картини на асеновградски художници. От 20:00 ч. ще се проведе вече превърналият се в традиция организиран безплатен музеен тур с екскурзовод. Обиколката включва посещение на трите музейни и на други емблематични сгради в Асеновград.

"Нощ на музеите" с вход свободен ще започне в 17:00 ч. и ще продължи до полунощ.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес