Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 20 ромчета на поправителен изпит в асеновградското ОУ "Никола Вапцаров"

30 август 2019, 10:39 часа • 3996 прочитания

Близо 20 роми се явиха на поправителните изпити по време на сесиите през тази седмица в ромското ОУ "Никола Вапцаров" в Асеновград. 10 от тях бяха изпитани по български език и литература, а осем - по математика. Общият брой на децата, които трябваше да присъстват на поправката, бе 64. Причината да останат на изпит са големият брой отсъствия, но въпреки това, прави впечатление, че все повече ученици от уязвими групи се връщат в клас", обясни за Actualno.com директорът на учебното заведение - Атанаска Темелкова.

В ОУ "Никола Вапцаров" се обучават основно асеновградчани от ромски произход. "Децата изостават предимно по тези два предмета, тъй като още от 5-годишни говорят на майчиния си език, който не е българският", допълни Темелкова. Тя уточни, че се наблюдава тенденция в Асеновградско ромчетата да се явяват доброволно на поправителен изпит, без нуждата от убеждение. Единствено преди да настъпи датата, на учениците от уязвимите групи и техните семейства е било напомнено за предстоящата сесия.

ОУ "Никола Вапцаров" в Асеновград също е част от проекта "Подкрепа за успех" на Министерството на образованието и науката (МОН). Чрез нея се цели децата от уязвимите групи да бъдат стимулирани да посещават учебни занятия. Със задачата да върнат ромите в клас, както в това учебни заведение, така и в други в страната, ще бъдат ангажирани социални работници или образователни медиатори. Техният ангажимент е да посещават всеки един ученик в дома му, за да напомнят за изпитите и за началото на учебната година.

"Те играят ролята на връзка между семейството и учебното заведение. Определено съществува необходимост от подкрепата на такива длъжности, което показва и фактът, че на поправителната сесия в ОУ "Никола Вапцаров" се явиха около 1/3 от останалите на изпит през лятото", допълни директорът на школото. Всяко учебно заведение, в което се обучават деца от уязвими групи, ще имат право да избере и да назначи социален работник или образователен медиатор по проекта "Подкрепа за успех".

Образователният медиатор има за задача да сътрудничи за насърчаване на родителите да пращат децата си на училище. Той подпомага учениците при попълване на документите за постъпване в учебно заведение. Медиаторът съдейства и за взаимното опознаване на възпитаниците на съответното учебно заведение, които са от различни етнически групи и вероизповедания. Негов ангажимент е и да участва активно във възникнали спорове, както и да осъществява превантивна дейност по отношение на конфликтни ситуации.

Работата на социалният работник пък е да проучва и събира данни за всяко едно дете от съответното училище - семейство, роднини, близки, съседи, личен лекар и други. Той трябва по подходящ начин да разясни правата и задълженията на ученика и родителите му. Друга цел на социалния работник е да подпомага професионалната ориентация на деца в риск, както и да идентифицира и анализира случаите на ученици, нуждаещи се от специална закрила.

Първоначалната информация от ромското ОУ "Никола Вапцаров" в Асеновград е, че мерките дават положителен резултат. Точната статистика колко ученици в риск от отпадане са се върнали в училище, спрямо миналата година, ще стане ясна след началото на новата учебна година.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес