Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина карикатуристът Георги Чаушов, автор на образа на Сънчо

09 март 2023, 08:12 часа • 3465 прочитания

На 7 март 2023 година си е отишъл Георги Чаушов, съобщиха от Съюза на художниците. Той е сред легендарните художници карикатуристи на вестник "Стършел", с ярко присъствие в българското съвременно изкуство. В карикатурите си "Без думи" той казва повече за времената, в които твори, от много други. Сатиричният му усет няма аналог в българската визуална култура - той е разпознаваем и обичан.

Роден е в Лом. Завършва Художествената гимназия в София, след това Художествената академия, специалност "Графика и илюстрация" при проф. Веселин Стайков. Илюстратор е на много книги и режисьор на няколко анимационни филма. Автор е на образа на Сънчо със синята звездна пелеринка, приспивал поколения деца.

Снимка: Скрийншот/YouTube

Носител е на Наградата на СБХ за карикатура (1964 г., 1966 г.), за илюстрация (1966 г.), Награда на Студия за анимационни филми (1968 г.), Награда на СБЖ (1974 г.), Награда "Илия Бешков" (1980 г.) и други.

Бил е секретар на секция "Карикатура" в СБХ. Член и на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските филмови дейци.

 

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес