Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отговорите на Министерството на културата за колекцията на Божков: Засега няма заповед да се пипа

03 февруари 2020, 08:08 часа • 3798 прочитания

Към момента няма разпореждане да се изнасят артефакти от жилището на Васил Божков. Това казаха от Министерството на културата пред БНТ.

Ако предметите бъдат взети, ще отидат в хранилищата на Националния исторически музей. Засега обаче нямало индикации, че колекцията скоро ще бъде изнесена.

Според информацията, четирима експерти участват в описа. Отварят се стая по стая, прави се опис и след това стаята отново се запечатва.

Тепърва ще се установява дали Васил Божков е нарушил закона специално по въпроса с културните ценности, посочи Александър Трайков, директор на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Той не можа да каже и дали има предмети в колекцията на Божков, които не са регистрирани.

Колекцията е от 212 предмета, като има регистрации пред две институции – едната е т.нар. музей на Васил Божков от 2009 година, но по думите на Трайков няма яснота дали всичките предмети имат регистрация и каква.

Предполагам, че лабораторията в музея на г-н Божков ще продължи да работи, защото е най-модерната за реставрация на такива ценности, добави Трайков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес