Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алис Купър намери в килера си творба за милиони на Анди Уорхол

24 юли 2017, 14:00 часа • 2936 прочитания

Рокмузикантът Алис Купър е открил произведение на Анди Уорхол, което се предполага, че струва милиони, „завито на тръба“ в хранилище със забравени вещи от турнета отпреди 40 години.

Творбата Little Electric Chair, изобразена върху копринено платно, е от поредицата на артиста „Смърт и бедствие“. Тя никога не е била окачвана в рамка и е стояла скрита в продължение на десетки години, пише The Guardian.

Според Шеп Гордън, дългогодишният мениджър на певеца, Алис Купър и Анди Уорхол са се сприятелили по време на мероприятие в Ню Йорк. „Беше през 72-ра и Алис се беше преместил в Ню Йорк заедно със своята приятелка Синди Ланг“, посочва Гордън, според когото двамата артисти са си допаднали, тъй като са обичали да бъдат сред известни личности.

Уорхол е бил на концерт на Купър, на който част от декора е електрически стол, подобен на този от картината Little Electric Chair. Тя е базирана на фотография от 13 януари 1953 г. на смъртните присъди на Джулиъс и Етел Розенберг, които са екзекутирани за това, че предават правителствени тайни на Русия.

По-късно бившата вече приятелка на Купър Ланг се е свързала с Гордън, за да купи една от творбите на Уорхол от 1964 г. „Синди дойде при мен с 2500 долара за картината. По това време Алис правеше по два албума на година и през останалото време беше на турнета. Беше време за рокендрол и никой от нас не мислеше за нищо“, разказва още мениджърът на изпълнителя.

Заради злоупотребите си с алкохол и наркотици Купър тогава не може да си спомни дали наистина е разговарял с Уолхол за картината или това е било плод на въображението му. Така произведението отива при реквизита за турнетата на Купър от периода и изчезва, предаде БГНЕС.

Преди четири години Гордън разговаря с известен търговец на произведения на изкуството Рут Блум и мениджърът си спомня за картината, а Блум го съветва да я намери.

Подобна версия на Little Electric Chair от 1964 г. бе продадена през 2015 г. за сумата от 11,6 млн. долара. Тази, която е собственост на Купър, не е подписана и това може значително да намали цената й, ако изобщо се стигне до търг. Според Гордън музикантът е изявил желание да я окачи в дома си.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес