Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страх лозе пази: Русия патентова катапулти за танкове

12 юни 2024, 08:30 часа • 6969 прочитания

Руснаците вече тестват с хора своя система за "катапултиране на куполи на танкове". В Интернет вече се говори за нова, необичайна заявка за патент от Москва, съобщава полският сайт geekweek.interia.pl.

От там цитират съобщение на военния блог btvt.info, че в Русия е подадена заявка за патент на катапултни седалки за танкове. Става въпрос за система за евакуация, подобна на тази, използвана във военните самолети.

Евакуацията в самолетите става чрез изхвърляне на седалката (тестове са проведени и с кабини за изхвърляне, и със спасителни капсули) с помощта на пиротехнически заряд, монтиран под него или (най-често) ракетен двигател. В определен момент седалката се отделя от пилота, който с помощта на отворен парашут безопасно се приземява. Още: 9 с 1 изстрел: Оръжие-кошмар за руски танкове и БТР (ВИДЕО)

Трудно е да си представим нещо подобно в танк, но има информация, че руснаците работят по създаването на точно такава система. Не се съобщава конкретното име на танка, който се планира да бъде оборудван с такава система, също така няма информация за разработването на нов специален модел танк от Кремъл, никъде също няма подробно описание на новия продукт, но наличните данни все пак издават някои тайни. Според тях е предвидено екипажът на танка да бъде поставен в катапултна капсула, защитена от огънати бронеплочи и оборудвана с мощен пирозаряд.

Нужда от иновации 

Не може да се отрече, че руските танкове се нуждаят от промени и модернизация, така че не е изненадващо, че руските инженери работят по този въпрос. 

Що се отнася до практическите аспекти на реализацията на новия проект, руснаците трябва внимателно да помислят за неговата рентабилност, тъй като реализацията на подобно решение може значително да увеличи разходите за производство на всеки танк. Разбира се, здравето и животът на войниците са по-важни от парите, пише geekweek.interia.pl - дали обаче точно за режима на Путин? Още: Руската тактика за голям пробив на фронта в Украйна: Оценка от САЩ (ВИДЕО)

Освен това тази промяна не може да се извърши толкова лесно, колкото масовото инсталиране на предпазни антидрон клетки, което не изисква специално адаптиране на конструкцията на танка и е възможно да се осъществи както в завода, така и на място с помощта на основни инструменти.

Ако Кремъл одобри този патент, най-вероятно той ще бъде приложен в напълно нови модели танкове, които ще бъдат разработени.

Автор: Даниел Горецки

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес