Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Приятелски" огън: Как руските военни се убиват един друг

22 декември 2022, 21:00 часа • 10592 прочитания

За 10 месеца пълномащабна война в Украйна руските военни загиват не само в бой срещу украинците, но и от "приятелски огън". Такива загуби търпят всички видове войски на руската армия в Украйна. Това са установили експертите от кралския обединен институт за изследвания на отбраната на Великобритания (RUSI). 

За това, че руснаците загиват от "приятелски огън" съобщаваше не само Генералният щаб на ВСУ, но и официални лица на въоръжените сили на ДНР, воюващи на страната на Русия. За това как "свои са разстрелвали свои", предаваха на своите роднини от фронта и мобилизираните руснаци. Част от загубите руската армия понася и извън зоната на бойните действия. 

ОЩЕ: Приятелски огън е отговорен за до 60% от руските жертви, твърди бивш министър на ДНР и полеви командир

Руското министерство на отбраната крие данните за подобни загуби. Ведомството престана да публикува статистика за загиналите по всякакви причини (болести, самоубийства, аварии, нещастни случаи, в това число по време на учения, бойни загуби). Последните официални данни за броя на смъртните случаи в руската армия са от 2015 година, когато статистика се появи в документация за застраховането на руските военни. Те показват, че подобни случаи в руската армия са по-чести от тези в британската или американската. По тогавашните данни в руската армия са загивали 8 на 10 000 военнослужещи, спрямо четирима в британската армия и шестима в американската. 

Изданието "Важные истории" анализират присъдите от военните гарнизони с руски военни, които през 2022 г. са осъдени за убийство на свои колеги. 

Невнимание и пиянство

25-годишният Роман Моисеев загива преди да стигне до фронта. Той е застрелян от свой колега, докато свалял от себе си зареден автомат и куршумът попаднал в Моисеев, който умира в болницата. За този изстрел виновникът получава две години условно. Съдът е признал, че военният е нарушил правилата за безопасност при боравене с оръжие. 

Убийствата в армията се случват и заради пиянство. При почистване на пистолет "Макаров" през август 2022 г. Сергей Самсонов застрелва друг войник. Оказва се, че Самсонов е бил пиян. 

Употребата на алкохол от военнослужещите по време на служба е една от главните причини за инциденти във въоръжените сили, коментира експертите от Conflict Intelligence Team (CIT). Върху броя на такива загуби влияе и ниското ниво на компетентност на командването и ниското ниво на професионална подготовка на руските военни, смятат анализаторите. Друга причина е недостигът на младши команден състав. Във войските няма сержанти, които да следят за дисциплината и биха помагали за решаването на конфликтите.

Ниско е и нивото на дисциплина в руските войски и ситуацията в тази насока все повече ще се влошава, смятат експертите от CIT.

Неумение да използват техниката

Нарушаването на правилата за управление или експлоатация на бойни машини, довело до смъртта на човек, е друга причина за нещастните случаи в руската армия. 

Така през април т.г. руски войник не успял да застопори кулата на танк. По време на движение на машината войник, който управлявал танка, бил затиснат и починал. 

При друг случай по време на разтоварване е прегазен войник. Установено е, че шофьорът на машината, прегазила войника, не е имал разрешение за управлението му.

Немарливост от страна на командирите

Причина за гибелта на русите военни е и немарливостта на началниците. Така началникът на контролно-техническия пункт от войскова част № 31134 не е проверил техническата изправност на една от машините. В следствие на това загива военен, прегазен от машина, управлявана от друг военен. Началникът е осъден.

Според анализаторите от CIT в инцидентите, свързани с военна техника причината не е само в техниката, а в нейното състояние и качеството на обслужването ѝ. А ситуацията по този въпрос във военно време е много по-лоша, отколкото в мирно време. 

"Да се управлява машина с неизправни спирачки е нарушение на техниката на безопасност. Но на фронта военната автоинспекция не може да контролира това. Войната е пикът на немарливостта. Сега всички нарушават правилата, "защото е война, на никой не му е до безопасността."

Битови конфликти

Руските военни се убиват един друг не само по невнимание, но и умишлено. Войник е осъден на 10 години за това, че е стрелял в свой колега, който го обидил. Осъденият разказва, че е стрелял, защото "си изпуснал нервите", "имало много задачи от командира и не издържал", "искал да се справи с напрежението и не намерил друг начин."

Друг осъден за убийство военен търсел брат си в Мариуопол и разпитвал за него. Командирът на ротата, в която е служил братът на осъденият, не е могъл да отговори къде е и военният го застрелял в лицето. 

Самоубийства

Сред присъдите на руските военни има и такива, свързани със самоубийства. През март 2022 година военният съд признава Айнур Дамендаров за виновен за нарушаване на правилата на устава, довел до тежки последици. Дамендаров е бил назначен за дежурен на рота за управление на войскова част и в нарушение на правилата пуснал в стаята за съхранение на оръжието редник, който му казал, че му е поръчано да залепи етикети с номера на ножовете. Дамендаров не е проверил информацията и оставил редника сам. Докато Дамендаров спял, редникът се самоубил с автомат.  

Приятелски огън

Инцидентите с убийства на военни на бойното поле в Украйна не попадат сред присъдите на военните съдилища. 

"По време на война възникват много случаи на приятелски огън в буквалния смисъл на израза, при това не заради нарушаването на правилата на безопасност, а заради лоша комуникация. Най-често става въпрос за артилерийски огън по свои и неточни атаки от въздуха, които трудно може да се коригират в реално време", обяснява военният експерт Ян Матвеев. 

Не е възможно да се оценят реалните загуби от такива действия, но по данни от една от сводките на Института за изучаване на войната (ISW) приятелският огън може да е станал причина за 60% от общите загуби на руската армия, макар че самите експерти признават, че данните може да са завишени. 

В началото на войната загубите от приятелски огън са били по-малко, но сега се увеличават. Причините за това са качеството на управлението на войските и връзките между подразделенията. Днес ефективността на системата е значително намалена заради унищожаването на голям брой руски командни пунктове и такива за управление. Сега руското командване е принудено да разполага пунктовете за управление на войските на разстояние от поне 30 км от линията на съприкосновение.

Военният експерт Ян Матвеев смята, че лошата комуникация е главна причина за загубите на руската армия от приятелски огън: "Двете слаби страни на комуникацията в руската армия са техническото изоставане и слабото снабдяване с нормални средства за връзка, а така също и прекомерната сложност на веригата за вземане на решения. 

Руското бягство от Херсон: Руснаци стрелят по руснаци (ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес