Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Още няколко месеца": Парите за Украйна в САЩ са на привършване

05 октомври 2023, 07:30 часа • 5247 прочитания

В хазната на американските военни са останали малко над 5 милиарда долара за предоставяне на оръжия и друга помощ за сигурността на Украйна, след като Конгресът прие подкрепяща правителството резолюция, която не включва увеличено финансиране на военна подкрепа за Киев, съобщиха представители на Пентагона за The Wall Street Journal.

Тези средства ще бъдат достатъчни само за около 6 месеца, ако САЩ продължат да изпращат оръжия на Украйна със същия темп, както от началото на март. Сумата съставлява около 12% от общо 43,9 милиарда долара помощ от САЩ след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Вече е празна другата "чанта с пари", която САЩ използваха за финансиране на дългосрочна програма за модернизиране на украинската армия и превръщането ѝ в по-съвместима със силите на НАТО – Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна. Още: САЩ обещаха нов военен пакет за Украйна въпреки драмите с бюджета

Без пауза в подкрепата

През уикенда представители на администрацията на Байдън и сенатори предупредиха, че паузата във военната подкрепа на САЩ може да има опустошителни последици за военните усилия на Украйна и призоваха Конгреса бързо да приеме законодателство с увеличено финансиране. Самият Байдън снощи пък каза, че скоро ще изнесе пространна реч именно на тема Украйна.

"При никакви обстоятелства не можем да позволим подкрепата на Америка за Украйна да бъде прекъсната", каза президентът Байдън в неделя. „И искам да уверя нашите съюзници, американския народ и народа на Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа. Ние няма да си тръгнем." ОщеВ САЩ са готови да пратят на Киев ракети ATACMS с касетъчни боеприпаси

Представители на Пентагона поискаха допълнителни разяснения относно степента, в която липсата на ново финансиране за Украйна в законопроекта, приет през уикенда може да попречи на усилията на министерството на отбраната да подкрепи Киев във войната.

Украински официални лица се опитаха да разсеят съмненията относно подкрепата на САЩ за военните им действия срещу Русия.

Законопроектът за краткосрочните разходи, който Байдън подписа в събота, предотврати частично блокиране на правителството, но не включи помощ за Украйна, повдигайки въпроси относно бъдещето на подкрепата на САЩ за Киев. Администрацията на Байдън поиска допълнителни 24 милиарда долара финансиране за Украйна. Още: Посланикът на САЩ: НАТО ще увеличи производството на оръжие за Украйна и собствените си запаси

Останалите 5,2 милиарда долара на Пентагона идват, след като служители на министерството откриха счетоводна грешка през май, която по същество даде на Пентагона повече пари за Украйна, отколкото Министерството на отбраната очакваше. Грешката е възникнала поради несъответствия в оценката на Пентагона за доставените на Киев оръжия. Освен това Пентагонът разполага с около 1,6 милиарда долара, които използва за попълване на собствените си оръжейни запаси, изпратени в Украйна.

Министърът на отбраната Лойд Остин разговаря с украинския министър на отбраната Рустем Умеров в неделя (1 октомври), за да "потвърди отново американската подкрепа за Украйна в лицето на продължаващата руска инвазия и да обсъди приоритетите за помощ в сигурността", съобщиха от Пентагона.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза в понеделник (2 октомври), че преговорите с републиканците и демократите продължават и че настоящият отказ на помощ е изолирано събитие. Още: Норвегия отпуска над 92 млн. долара на Украйна, за да преживее зимата

„Сега работим с двете камари на Конгреса, за да гарантираме, че това няма да се повтори при никакви обстоятелства. Така че не вярваме подкрепата на САЩ да е намаляла“, каза той.

Несъгласието

Драмата относно финансирането за Украйна идва в критичен момент от военния конфликт, когато армията на Киев атакува укрепени руски позиции в южната част на страната като част от контранастъпление за напредък в усилията за изтласкване на руските сили. 

Украинският президент Володимир Зеленски посети Съединените щати, като поиска повече боеприпаси и офанзивни системи за подкрепа на контранастъплението, както и системи за противовъздушна отбрана за посрещане на руските ракетни атаки срещу критична украинска инфраструктура.

На среща с депутати в Капитолия Зеленски се опита да ги увери, че украинските сили печелят, но подчерта, че допълнителната помощ ще бъде критична.

Украински официални лица са загрижени, че пукнатините в подкрепата могат да се разширят преди президентските избори следващата година, на които фаворитът за републиканската номинация, бившият президент Доналд Тръмп, критикува Съединените щати за подкрепата на Украйна, пише още The Wall Street Journal.

„Украйна трябва да порасне и да разбере, че в един или друг момент може да се окажем сами, защото един или друг партньор може да се отдръпне поради вътрешни процеси, или поради вътрешна политика, или поради избори“, каза Зеленски това лято. „Всичко може да се случи.“

Все пак пропускът на пакета от помощ за Украйна повдига въпроси относно продължаващата лидерска роля на Вашингтон, предизвиквайки опасения сред съюзниците на САЩ, които вярват, че военната помощ за Украйна е от решаващо значение за глобалната сигурност. Междувременно Кремъл се готви за продължителен конфликт чрез значително увеличаване на военните разходи. Още: Вътрешните боричкания в Европа пречат на помощта за Украйна

Според Института за световна икономика в германския град Кил, американската военна, финансова и хуманитарна подкрепа за Украйна до сега възлиза на около 74 милиарда долара. Това включва около 44 милиарда долара военна помощ, над пет пъти повече от сумата, предоставена по отделно от другите най-големи донори Германия и Великобритания.

Неотдавнашното гласуване на бюджета в Камарата на представителите показва широка двупартийна подкрепа за помощта на Украйна, като 311 законодатели в 433-членната камара гласуваха за приемане на 300 милиона долара помощ за сигурността на страната. Броят на републиканците, които се противопоставят, обаче нараства и сега представлява повече от половината от членовете в Конгреса. Критиките срещу подкрепата на САЩ за Украйна идват главно от републиканците, водени от Тръмп.

Проучване на Wall Street Journal през август установи, че 62% от гласоподавателите републиканци считат, че САЩ правят твърде много, за да подкрепят Украйна, спрямо 56% от респондентите републиканци през април. 

Автори: Гордън Луболд и Изабел Коулс

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес