Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изгубени в превода": Най-големият проблем при обучението на украинските войници?

01 септември 2023, 07:30 часа • 7673 прочитания

Основният проблем, с който се сблъскват германските и датските инструктори при обучението на войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е липсата на достатъчно компетентни преводачи, пише британското издание Financial Times. Основните трудности са причинени от технически и военни термини, които не се използват в ежедневието.

Да научиш неопитни войници как да управляват танк на фронтовата линия само за 6 седмици не е лесна задача. Но когато германски, нидерландски и датски офицери се стекоха в тучната зеленина на Северна Германия, за да обучават украински войници, те не очакваха основният им проблем да бъде липсата на компетентни преводачи.

"Липсата на преводачи се превърна в проблем номер едно", каза нидерландският бригаден генерал Мартин Бон, който служи като заместник-ръководител на многонационалната тренировъчна мисия на ЕС за обучение на украински войски. Киев и западните столици осигуряват преводачи, които често имат проблеми. Още: 20 000 украински новобранци завършиха военно обучение във Великобритания

Огромна мотивация, но и проблеми

До края на годината 10 000 украински войници ще бъдат обучени в Германия. Това е част от по-голяма западна програма за оборудване на въоръжените сили с танкове, артилерия и системи за противовъздушна отбрана, в която Киев изпрати 63 000 новобранци да се обучават в тренировъчни лагери в Европа и Съединените щати.

"Голям проблем е преводът на думи, използвани във военен и технически контекст. Думи, които никой не използва в ежедневието", обясни генерал Бон, след като украински войници участваха в танково учение във военна база близо до Кльотц в Североизточна Германия. Още: Не само руските куршуми убиват украинската армия. Какви са проблемите?

Междувременно европейски инструктори похвалиха "страхотната мотивация" на киевските военни въпреки стреса от продължаващите тежки боеве и опасностите, пред които техните приятели и семейства са изправени всекидневно.

Според тях обаче възрастта и способностите на войниците, които идват на обучение, понякога варират значително, тъй като украинските командири често не желаят да изпратят най-добрите си хора от фронтовата линия. Един от изпратените на обучение доброволци е бил на 71 години.

ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) са доволни, че са усвоили в Kльотц танка Leopard 1A5, по-стара и по-малко усъвършенствана версия на Leopard 2, която придоби международна известност по-рано тази година, когато Германия активно се противопостави на интензивния натиск от Украйна и съюзниците от НАТО, които се опитаха да я принудят да изпрати това оборудване в Киев. Според Бон, ВСУ са изправени пред три проблема: труден терен, руски безпилотни самолети (дронове) и фактът, че московските сили умело използват оборудване за радиоелектронна борба.

През последните няколко седмици официални лица в други западни страни изразиха разочарование от разногласията относно стратегиите и тактиките за противодействие на Русия. С тяхната гледна точка се съгласи и един от германските инструктори в Кльотц, който се опита да прикрие самоличността си, като носеше тъмни очила и покриваше долната част на лицето си с превръзка. Според него понякога той има разногласия с възрастни украински командири, които са обучени в съветско време и които понякога считат, че "знаят по-добре". Още: Вече е ясно къде в Румъния ще тренират украинските пилоти на F-16 (ВИДЕО)

Но западните военни, които са се сражавали в Афганистан и Ирак и чийто боен опит е много различен от по-традиционния въоръжен конфликт, разгръщащ се в Украйна, признават, че те самите учат много от украинските военни.

Още притеснителни сигнали

Германия не е единствената страна, която среща затруднения с превода по време на изпълнението на програмите за обучение.

Подобен проблем възникна и в Дания, където 8 украински пилоти и десетки техници се учат да летят и поддържат изтребители F-16 във военновъздушната база Skrydstrup.

Датски военни заявиха, че подготовката станала още по-спешна, след като Копенхаген и Амстердам обещаха да предадат изтребителите си на Киев, но това се забавя поради проверките за сигурност най-вече на украинските пилоти. Липсата на владеене на език и здравните проверки са други причини за забавянето.

Европейските командири твърдят, че са в тесен контакт с украинските си колеги и имат желание да реагират бързо на променящите се искания, докато Киев се опитва да продължи контраофанзивата. Още: Великобритания ще започне обучение на украински пилоти през август

Според Ник Рейнолдс, изследовател от Кралския институт за отбранителни изследвания, на западните страни често им е много трудно да отговорят на очакванията, особено когато става въпрос за обучение на украински военен персонал, пише още Financial Times.

Киев настоява за увеличаване на обема на общовойсковата подготовка, включително учения с танкове, бронирани машини, артилерия, пехота и безпилотни самолети, които да възпроизвеждат по-точно условията на бойното поле. Подобни маневри обаче могат да бъдат рисковани. Западните страни са разбираемо резервирани към злополуките, каза Рейнолдс, но техният подход "не се вписва добре в изискванията на Киев към стажантите". 

Германия се превърна в един от най-големите световни доставчици на оръжия за Украйна, но канцлерът Олаф Шолц постоянно е обвиняван, че протака процеса. През януари най-голямата икономика в Европа най-накрая се съгласи да отговори на търсенето за доставка на танкове Leopard на Киев. Сега в Германия тече дебат дали да изпратят крилати ракети Taurus на ВСУ, защото според Шолц това ще увеличи риска от ескалация в отношенията с Москва. Още: 24 хиляди украински войници са преминали обучение в държави от ЕС

Мнозина смятат, че танковете Leopard 1, които Берлин се съгласи да изпрати в Киев заедно с Leopard 2, са доста по-слаби от втория модел, въпреки че Германия обеща да ги модернизира, преди да ги изпрати. Тези бойни средства имат по-тънка броня, която може да ги направи уязвими в райони с по-слабо прикритие, като равнинният терен на изток и югоизток, където в момента се водят най-интензивните боеве.

Евгений, електроинженер от Източна Украйна, който отказа да назове фамилията си, призна, че е управлявал танка само "за кратко време", преди да бъде изпратен в Кльотц за обучение. Той обаче се обяви в защита на тази машина. "Тя има няколко значителни предимства пред руските танкове Т-72", казва 32-годишният мъж.

Генерал-лейтенант Андреас Марлоу, самоопределящ се като "танкист", който ръководи германската част от мисията за обучение на ЕС, призна, че Leopard 2 може да има "по-висока бойна стойност". Той обаче похвали модела от 60-те години за лесната работа с него и поддръжката му, както и за достъпната му цена.

Много столици често избират да бракуват консервирани Leopard 1s, и предават ценните запаси от по-новите Leopards 2 на Украйна.

"Предимството на Leopard 1 е, че можем да изпратим стотици от тези танкове в Киев тази или следващата година. Броят също има значение", обясни Марлоу.

Автор: Лаура Пител

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес