Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

16 май 2024, 21:00 часа • 8120 прочитания

Руските системи за електронна война създадоха проблеми в Украйна за редица произведени в САЩ прецизни оръжия, пише Business Insider. В същото време Москва разкри картите си и подсказа на Съединените щати какви решения са необходими, за да бъдат подготвени за бъдещи войни.

Досега Украйна използва прецизно управляеми оръжия на САЩ по време на войната, включително ракетни системи HIMARS и умни бомби JDAM. Широко разпространените устройства за електронно заглушаване обаче редовно намаляват тяхната ефективност.

Генерал-лейтенант Антонио Агуто, командир на Групата за подпомагане на сигурността на Украйна, повдигна този въпрос още през декември 2023 г. и призна, че проблемът с използването на заглушаване срещу някои от „най-точните оръжия на САЩ“ изисква решение. Други служители също подчертаха тези трудности, като добавиха, че Америка и Украйна работят заедно за решаването им. Още: САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

Всякакви разработки за ефективно противодействие на тази заплаха ще бъдат от полза не само за Украйна. Те ще помогнат на самите САЩ да решат дългогодишни проблеми на фона на възможен конфликт между суперсилите.

Пенсионираният полковник от морската пехота и старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания Марк Кансиан обясни на Business Insider, че „широко разпространеното използване на симулирани GPS сигнали в Украйна добавя спешност към проблем, който Министерството на отбраната отдавна признава: по време на конфликт, тези способностите значително намаляват ефективността на оръжията".

Радарната война може да се води евтино, но ефективно и противниците я използват широко. Освен това тези технологии се използват не само за противодействие на високоточни боеприпаси. Те се прилагат и за прекъсване на комуникацията между оператора и разузнавателен или атакуващ дрон. Още: Технологична война на дронове: Предимствата и недостатъците на Русия и Украйна

Електронната война

Електронната война е сборно понятие, което включва редица евтини решения. Задачата за заглушаване е сравнително проста, казва Томас Уитингтън, асоцииран научен сътрудник в Кралския институт на ООН за отбранителни изследвания, експерт по електронна война и противовъздушна отбрана. За да направите това, е необходимо да „запушите“ сигнала за определяне на местоположението на даден обект от глобалната навигационна сателитна система (GPS) с „шум“, за да нарушите синхронизацията и позиционирането.

Симулирането на сигнали включва изпращане на фалшиви данни към навигационната система, за да се изхвърли оръжието извън курса или траекторията. Заглушаването е по-просто, изисква по-малко умения и се извършва с по-евтино оборудване, докато симулиращите сигнали най-вероятно се използват в по-специфични случаи, например за скриване на позиции от противника.

И двата метода служат за различни цели, но последствията за прецизните оръжия могат да бъдат доста проблематични.

Украйна успя да се адаптира към това предизвикателство, включително чрез заглушаване или откриване на местоположението на руските системи за електронна война и последващото им унищожаване. Използването на алтернативни системи, които не зависят от GPS и използват други системи за насочване (инерционни), помага да се заобиколи този проблем, но те не винаги са подходящи. Още: Притеснение на Запад: Русия надвива Украйна в електронната война

Интересът на руската армия към използването на електронна война в бой очевидно се е увеличил през последната година, тъй като тя се оказа ефективна срещу доставени от САЩ прецизни оръжия. Прецизни системи като управляемите ракети Excalibur и GMLRS, които се изстрелват съответно с осигурени от САЩ гаубици M777 и системи HIMARS, демонстрираха драматично намаляване на ефективността поради смущения. Възможностите и точността на тези оръжия са били поставени под въпрос, каза Уитингтън, и това „не само има тактически и оперативни последици за украинците“, но също повдига въпроси относно „доверието на други страни в тези системи“.

Старши сътрудникът от института Хъдсън Даниел Пат каза пред Конгреса през март, че управляваният с GPS 155 mm артилерийски снаряд Excalibur е бил 70% ефективен, когато е използван за първи път в Украйна, но само след 6 седмици ефективността е спаднала до едва 6%, тъй като руснаците адаптирали своите системи за електронна война.

Даниел Пат добави, че пиковата ефективност на новата оръжейна система се постига „само две седмици преди с контрамерките да се открие противодействие“. Това е ценна информация за САЩ при подготовката за евентуални боеве. Още: Електронната война: Русия срещу Украйна - кой печели?

Според военни експерти войната в Украйна се е превърнала в „злато” за разузнаването и предоставя на Съединените щати възможност да тестват как работят техните прецизни оръжия в лицето на съвременните заплахи, включително електронната война. И това не е суха теория: САЩ наблюдават как конкурентната сила използва оръжията си на полето.

Проблемите за САЩ

Разузнаването на бойното поле ще допринесе за дългогодишните изследвания и ще улесни продължителните дискусии между служители и експерти по отбраната на САЩ за това как електронната война ще повлияе на арсенала на САЩ в конфликти между големи сили и как Щатите ще трябва да се адаптират.

Марк Кансиан отбеляза, че Министерството на отбраната работи за преодоляване на тези заплахи. Особено внимание се обръща на решения като използване на по-тесни ленти или усилване на сигнали за заобикаляне на възможностите за заглушаване от врага.

Въпреки предизвикателствата, Съединените щати не трябва напълно да отписват своите прецизни оръжия, ако се окажат във война с друга суперсила, било то Русия или Китай, която почти сигурно също ще прибягне до електронна война. А според Уитингтън „дори тези заглушавания да са били много успешни, произтичащият тактически императив е, че трябва да се разработят начини за намаляване на ефективността на електронната атака. Мощното руско заглушаване може да е ефективно, но такъв сигнал е по-лесен за откриване и унищожаване”, счита той.

На пресконференция началникът на звеното за армейски доставки на САЩ Дъг Буш каза, че „не е изненадващо“, че Русия е успяла да заглуши сигнала от американски оръжия. Според него това е най-новото в „спиралата на иновации“ и от двете страни, добавяйки, че САЩ признават, че „всички прецизни оръжия изискват множество методи за насочване“.

За някои видове оръжия тяхното разработване вече е в ход. ВВС на САЩ вече обявиха договор за разработване на допълнителни възможности за насочване на JDAM. Предполага се, че те ще могат да издържат на системи за радиоелектронна борба и ще бъдат насочени към източника на смущения. Още: САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

Дъг Буш заяви, че армията много преди войната в Украйна е създала цял екип за адаптиране на оръжия към електронна война. Това е знак, че Пентагонът ясно разбира заплахата, която те представляват. През август 2023 г. Буш каза, че армията „инвестира сериозно във възстановяване на способности за тактическа електронна война след 20 години виртуално бездействие“, уточнявайки, че войната в Украйна само е добавила спешност към тези усилия.

Стъпките за адаптиране на прецизните оръжия към заплахата са само част от многопластовия подход, каза Томас Уитингтън. Други решения включват използване на различни оръжия и целенасочено унищожаване на източниците на сигнали в ранните етапи на появяването им.

„Изключително важно е Съединените щати и техните съюзници да предвидят предстоящите бойни действия и да се опитат да установят електромагнитно превъзходство от самото начало“, каза той. Според него, ако врагът не може да използва средствата на електромагнитния спектър, неговият боен потенциал ще бъде подкопан.

Съединените щати и Украйна постепенно се адаптират към руските възможности за електронна война, учат се от войната и от „спиралата на иновациите“, както се изрази Буш.

„Мерките и контрамерките, които виждаме в Украйна, като цяло са типични за всяка война“, заключи Буш, добавяйки, че „няма технология, която да донесе окончателно предимство“: Санкциите не работят: Украйна се оплаква от Запада заради технологии за руско военно електронно оборудване

Автори: Крис Панела, Джейк Епщайн.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес