Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Ню Йорк арестуваха бивши полицаи и пожарникари за измама с помощи за увреждания от 11 септември

08 януари 2014, 10:47 часа • 22807 прочитания

Десетки бивши служители на службите за извънредни ситуации на САЩ са арестувани в рамките на мащабно разследване за измами, включващи федерални помощи за увреждания, съобщиха властите в Ню Йорк.

По данни на прокуратурата, сред задържаните са 72-ма полицаи, осем пожарникари и петима служители в затвора, предаде BBC.

Срещу част задържаните са повдигнати обвинения за измамничество, заради това, че са предоставили невярна информация за състояние, заради коeто са нетрудоспособни след атаките от 11 септември.

Смята се, че измамата струва на данъкоплатците милиони долари.

„Това е шокираща наглост”, каза прокурорът за област Манхатън Сайръс Ванс.

„Много участници цинично са скалъпили заявления за психично заболяване в резултат на 11 септември, което е обида за първите отзовали се, които служат на града си с цената на своя живот и безопасност”, добави той.

Във вторник пред съда се явиха четирима мъже, сред които пенсиониран полицай и консултант за получаване на сертификати за неработоспособност, по обвинение в кражба в особено големи размери.

Обвиняемите, които са организаторите на мошеническата операция, бяха освободени под гаранция от 1 милион долара.

Мъжете са обвинени, че са инструктирали бивши служители в службите как да симулират психични проблеми и да се провалят на тестовете за памет, за да получават помощи за увреждания.

Един от пенсионираните полицаи е казал пред лекарите, че страда от пристъпи на паника и че не може да напусне своя дом, но публикува снимки в социалните медии снимки, на които кара джет.

Друг полицай е взимал помощи за увреждания заради травма на врата, но след това е отворил студио за бойни изкуства.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес