Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ураганът "Айда" потопи Луизиана - Ню Орлиънс е без ток, река Мисисипи почна да тече наобратно (ВИДЕО)

30 август 2021, 06:47 часа • 10293 прочитания

Ураганът "Айда" достигна бреговете на американския щат Луизиана с ветрове със скорост 240 км/ч и е с потенциал на "катастрофална" буря, предава BBC, позовавайки се на Националния център по ураганите на САЩ.

Хиляди хора избягаха от щата преди бурята, но в неделя сутринта бе вече твърде късно за напускане, посочва БГНЕС.

Това може да е бъде най-опасният ураган, връхлитал Луизиана от 1850-та година насам, каза губернаторът на щата Джон Бел Едуардс.

Националната метеорологична служба на САЩ (NWS) посъветва жителите на Ню Орлиънс да се подслонят незабавно, ако вече не са го направили: "Отидете във вътрешна стая или малка стая без прозорци. Останете на място през това време".

Повече от 220 000 домакинства в Луизиана вече са били без ток до 18:30 часа по Гринуич. Само няколко часа по-късно това се промени - най-гъсто населеният град в американския щат Луизиана, Ню Орлиънс, остана напълно без електричество. Доставчикът на електроенергия Energy New Orleans потвърди, че в Ню Орлиънс няма електрозахранване. "Електричеството в града се произвежда само от генератори", съобщават градските власти. В съобщението се отбелязва, че поради "катастрофалното" увреждане на електропроводите "цялата територия на Орлиънс е без електричество". В Ню Орлиънс живеят около 380 000 души.

Болниците в Луизиана вече са под натиск от Covid-19. Щатът е третият с най-висок процент на инфекции в САЩ. Обикновено болниците, които се намират по прогнозираната траектория на урагана, ще бъдат евакуирани, но този път има малко легла, дори в тези, които са по-далеч от крайбрежието.

"Нямаме къде да настаним тези пациенти. Нито в щата, нито извън него", каза Едуардс.

Над 90 % от добива на петрол в Мексиканския залив е прекратено.

"Айда" набра сили над топлите води на Мексиканския залив. Той стигна до сушата близо до Порт Фуршон, южно от Ню Орлиънс, като ураган от четвърта категория по петстепенната скала Сафир-Симпсън, което означава, че ще причини сериозни щети на сгради, дървета и електропроводи. На някои места мощната буря може да потопи части от ниското крайбрежие.

Вече има и друга стряскаща новина - река Мисисипи промени посоката си на течение поради урагана. Според говорител на Геологическата служба, в близост до най-големия град на щата Ню Орлиънс, Мисисипи се е движила в обратната посока със скорост около 1,5 м / сек. "Спомням си, че това се случи и по време на урагана Катрина, но това е изключително необичайно явление", споделя той.

"Айда" достигна брега шестнадесет години след урагана "Катрина", който през 2005 година заля Ню Орлиънс, погубвайки повече от 1 800 души. Системата от защитни насипи срещу наводнения около Ню Орлиънс бе подсилена след "Катрина".

"Айда" ще бъде "много сериозен тест за нашата система от насипи", предупреди Едуардс.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес