Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Толкова силен ураган като "Харви" не е удрял САЩ от 12 години

26 август 2017, 11:23 часа • 3177 прочитания

Късно в петък, 25 август, вечерта ураганът „Харви“ е достигнал крайбрежието на американския щат Тексас, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите в САЩ.

По данни на центъра, максималната скорост на вятъра в пределите на урагана, който вече е класифициран в "четвърта категория" достига до 60 метра в секунда. „Харви“ се движи в северозападна посока със скорост от 3,6 метра в секунда.

Специалистите предупредиха, че заради проливните дъждове се очакват „катастрофални наводнения“. „Харви“ е достигнал град Рокпорт в 22 ч. местно време (6 ч. българско време).

Губернаторът на щата още преди това обяви извънредно положение на територията на 30 от южните окръзи в щата, където живеят над 4,5 млн. души. На задължителна евакуация подлежат повече осем окръга, а в другите тя е с препоръчителен характер.

Прогнозите са, че силният ураганен вятър ще нанесе значителни щети на сградите. Някои от районите в центъра на стихията на урагана може да останат без електричество при това за няколко седмици.

CNN съобщи, че работещите на петролните платформи на крайбрежието на щата Тексас са евакуирани. Нефтопреработващите предприятия по крайбрежието на Мексиканския залив са спрели работа.

Делът на петролните платформи по крайбрежието на Тексас и Луизиана достига до 17% от общият добив на петрол в САЩ. На нефтопреработващите заводи по крайбрежието на Мексиканския залив се падат поне 30% от обема на преработката на нефт. Според CNBC заводите може да останат затворени поне две седмици.

„Харви“ е най-мощният ураган на територията на САЩ за последните 12 години. През 2005 г. ураганът от максималната пета категория „Катрина“ удари по крайбрежието на щата Луизиана, като практически почти разруши Нови Орлеан.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес