Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съмнения - може би ЦРУ няма да бъде оглавено за пръв път от жена

07 май 2018, 07:55 часа • 1222 прочитания

Зам.-директорът на ЦРУ Джина Хаспел, която беше издигната от президента Доналд Тръмп за директор на ЦРУ, е заявила в Белия дом, че желае да отклони това предложение заради избухването на възможен скандал във връзка с използването на мъчения при разпитите на заподозрени в тероризъм. Президентските съветници са успели да я разубедят, пише The Washington Post, цитиран от БГНЕС.

Хаспел е първи заместник-директор на ЦРУ, като в момента временно ръководи ведомството, след като на 26 април нейният бивш началник Майк Помпео стана държавен секретар. По информация на изданието, тя е пристигнала в петък (4 май) на съвещание в Белия дом, за да обсъди щекотливите въпроси, които могат да възникнат по време на изслушванията на нейната кандидатура в специалния комитет по разузнаване на Сената. Хаспел е заявила, че е по-добре да се откаже от назначението, тъй като дискусиите по време на изслушването, което ще се състои на 9 май, "могат да нанесат щети не само на нейната репутация, но и на репутацията на цялото ЦРУ". След това Хаспел се е върнала в централата на ЦРУ в Лангли.

Малко по-късно при нея е пристигнала група високопоставени служители на Белия дом, включително съветникът по законодателна дейност Марк Шорт и говорителката на Тръмп Сара Сандърс. "Техният разговор с Хаспел е продължил няколко часа, но те са си тръгнали, без да са убедени, че са успели да уговорят Хаспел да се придържа към набелязания план. И едва в събота сутринта са получили от нея такива уверения", заяви един от източниците, цитиран от The Washington Post.

На 13 март президентът Тръмп обяви, че уволнява държавния секретар Рекс Тилърсън и назначава на негово място Майк Помпео. Едновременно с това той посочи, че Помпео ще бъде заменен от Хаспел, кадрова разузнавачка с над 30 години стаж.

Веднага след това вестник The New York Times съобщи, че през 2002 година тя е отговаряла за таен затвор на ЦРУ в Тайланд, където е бил измъчван заподозрения за тероризъм Абу Зубайда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес