Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съд в САЩ спря решението за задължителна ваксинация срещу коронавирус за бизнеса

06 ноември 2021, 21:24 часа • 8123 прочитания

Апелативният съд на пети окръг в САЩ е постановил да спре действието на правилото за задължителна ваксинация срещу COVID-19 на служителите на големи компании в страната, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

На 4 ноември Белият дом съобщи, че Администрацията за здраве и безопасност при работа (OSHA), част от Министерството на труда на САЩ, е разпоредила на всички национални компании с щат от над 100 служители да ваксинират своите служители срещу коронавирус не по-късно от 4 януари 2022 година - или след тази дата да бъдат подлагани на задължително тестване за коронавирус поне веднъж седмично, както и да носят задължително маска на работното си място. В рамките на това решение е задължителна ваксинация без право на друг избор за медицинския персонал в болници, социални домове и други институции, получаващи пари по здравните застрахователни програми Medicaid и Medicare т.е. около 17 млн. души.

Днес, 6 ноември, Апелативният съд на пети окръг е постановил да бъде спряно решението, позовавайки се на "сериозни законодателни и конституционни въпроси".

"По този начин действието на разпореждането се преустановява до следващо съдебно решение по този въпрос", се отбелязва в решението, публикувано Twitter от главния прокурор на Тексас, който е един от противниците на задължителната ваксинация срещу COVID-19.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес