Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ затягат контрола върху износа на чипове за Китай

08 октомври 2022, 08:06 часа • 2126 прочитания

Съединените щати обявиха нови мерки за контрол на износа, които ограничават възможностите на Китай да купува и произвежда високотехнологични чипове с военно приложение, което засилва напрежението между страните.

Мерките усложняват стремежа на Пекин да развива собствената си полупроводникова индустрия и да разработва модерни военни системи. Това се случва преди големия партиен конгрес в Китай, на който се очаква президентът Си Дзинпин да получи исторически трети мандат.

Правилата, обявени от Министерството на търговията на САЩ, включват ограничения върху износа на някои чипове и затягат изискванията за продажба на полупроводниково оборудване.

Целта е да се предотврати придобиването на "чувствителни технологии с военно приложение" от китайските военни, разузнавателни и охранителни служби, заяви в изявление официалният представител на Министерството на търговията Алън Естевес.

Производството и износът на полупроводници е обект на конкуренция между двете страни, които се борят за технологично господство.

През август президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон на стойност няколко милиарда долара за стимулиране на националните сектори за производство на полупроводници и други високотехнологични продукти.

Десетки милиарди долари бяха отпуснати и за научни изследвания и развитие.

Китай влага ресурси в развитието на суперкомпютърни възможности и се стреми да стане световен лидер в областта на изкуствения интелект до 2030 г., заяви друг служител на Министерството на търговията - Теа Кендлър.

Но страната "използва тези възможности, за да следи, проследява и контролира собствените си граждани и да подхранва военната си модернизация", каза Кендлър, пише БГНЕС.

ОЩЕ: САЩ забрани на Nvidia и AMD да изнасят чипове за Китай

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес