Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ продава F-15 на Египет

16 март 2022, 07:50 часа • 3042 прочитания

Високопоставен американски генерал заяви пред Конгреса във вторник, че Съединените щати ще продадат на Египет модерни изтребители F-15, въпреки опасенията на Вашингтон относно спазването на човешките права в Кайро, съобщи БГНЕС.

"В случая с Египет мисля, че имаме добра новина, тъй като ще им предоставим F-15, което беше дълъг, труден път", заяви пред сенатската комисия по въоръжените сили началникът на Централното командване генерал Франк Маккензи.

Той не предостави подробности за продажбата, а Държавният департамент, който трябва да я подпише, все още не е уведомил официално Конгреса за продажбата, както се изисква от него.

"Не говорим за потенциални трансфери на оръжия или продажби на оръжия, докато не бъде уведомен Конгресът", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

През януари САЩ обявиха одобрението на две големи продажби на военно оборудване на Египет, които обхващат 12 транспортни самолета C-130 J Super Hercules и съпътстващо оборудване на стойност 2,2 млрд. долара и наземни системи за противовъздушна отбрана на стойност 355 млн. долара.

Миналата година Държавният департамент спря военна помощ за Египет на стойност 130 млн. долара поради липсата на подобрение на състоянието на човешките права в страната.

А няколко влиятелни членове на Конгреса призоваха президента Джо Байдън да задържи военните продажби и помощи, докато Кайро не подобри резултатите си в областта на защитата на човешките права.

Още: Нидерландия изпраща изтребители F-35 от най-ново поколение

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес