Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ докара 1250 танка и БТР в Европа (ВИДЕО)

11 януари 2023, 22:37 часа • 13343 прочитания

Огромен брой танкове и военни бронирани машини на американската армия започнаха да пристигат в холандското пристанище Влисинген днес, 11 януари. Машините, сред които има танкове "Абрамс" и бронирани превозни средства "Брадли", ще се насочат към Полша и Литва като част от усилията за укрепване на източния фланг на НАТО, съобщи Ройтерс.

"В това пристанище влизат около 1250 единици военно оборудване", каза полковник Робърт Келам, наблюдаващ операцията от страна на САЩ. Оборудването включва танкове M-1 Abrams и бойни машини Bradley от бойния екип на 2-ра бригада, 1-ва кавалерийска дивизия, от Форт Худ, Тексас.

Холандските въоръжени сили помагат за морската сигурност и охраняват пристанищната зона, където ще бъдат разположени превозните средства, преди да продължат на изток. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. НАТО укрепва своите бойни групи в държави от Балтийско море на север до Черно море на юг.

Припомняме, че САЩ вече одобри изпращането на бронираните машини "Брадли" за Украйна. Вчера стана ясно, че те са доставени на гръцкото пристанище Александруполис като маршрутът им минава през България.

Бронираните машини "Брадли" разполагат с ефективни противотанкови оръдия, поради което са известни с прозвището "убийци на танкове". Смята се, че тези машини ще осигурят значително увеличение на бойните способности на сухопътните войски, тъй като по същество са лек танк. За разлика от М113, който САЩ предадоха на Украйна по-рано,"Брадли" е добре въоръжен с мощно 25-милиметрово оръдие и противотанкови ракети TOW. Съединените щати разполагат с много от тези бойни машини, така че доставката не е проблем.

Преди дни пък стана ясно, че Полша купува от САЩ още 116 танка Abrams. Първите бройки от тях ще пристигнат в полската армия още тази година. Те са част от мащабния план за въоръжаване, разгърнат от Варшава. По-рано Полша подписа договор за доставка на 250 танка Abrams от САЩ, като освен това закупи и 1000 танка K2 от Южна Корея, първите от които вече пристигнаха в страната.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

М1 Abrams е американски основен боен танк от последно поколение. Разработен е от корпорацията Chrysler и заменя остарелите М48А5 Patton и М60 Патън. Abrams е наречен на американския генерал Крайтън Ейбрамс, който е бил началник-щаб и командир на 37-и бронетанков полк, участвал активно във Виетнамската война.

Танкът се отличава с голямо бойно тегло, изключително устойчива композитна броня и мощен газотурбинен двигател. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава до днес. Цената на един Abrams достига 4,3 млн. долара в зависимост от варианта.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес