Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русеф: Правителство изцяло от бели мъже не представлява бразилската нация

14 май 2016, 07:42 часа • 505 прочитания

Отстраненият от длъжност бразилски президент Дилма Русеф разкритикува новото правителство на досегашния ѝ заместник Мишел Темер заради това, че е съставено само от бели мъже.

Това е първият бразилски кабинет, който няма жени в състава си, от 1979 година насам.

Според Русеф, цитирана от западни медии, правителството не представлява страната, която е една от етнически най-разнообразните нации в света.

В нейния кабинет от 31 министри, 7 бяха жени.

По думите на новия правителствен ръководител Елису Падия състава на изпълнителния орган е бил определен в изключително кратък срок и жени не са могли да бъдат намерени.

„Опитахме да намерим жени, но поради причини, които няма да дискутираме сега, го обсъдихме и не беше възможно… Ще вкараме жени в правителството на постове, които преди бяха министерски, а сега ще имат същите функции, но с друго име”, заяви Падия.

Това представлява сериозен контраст с управлението на Русеф, която се наричаше „presidenta” вместо неутралното „presidente” и говореше за „бразилските жени и мъже”.

„Чернокожите и жените имат фундаментално значение ако наистина искаш да изградиш инклузивна държава”, заяви Русеф пред журналисти. Тя ще продължи да живее в президентския дворец в шестте месеца, в които ще продължи процедурата по импийчмънт.

„Правителството ясно показва, че ще бъде неолиберално в икономиката и изключително консервативно от социална и културна гледна точка”, допълни президентката-социалист.

И.д. президент Мишел Темер подчерта в първата си реч, след като Сената отстрани Русеф, че „икономическата жизнеспособност” е ключовата му задача.

Той добави, че е от огромно значение страната да привлече „нови инвестиции и икономиката отново да започне да расте”, както и че ще защитава и разшири социалните програми.

Белите мъже съставляват 22% от населението на Бразилия през 2013 година, според правителствени данни от 2013 година. По същото време жените са 51% от всички бразилци.

Вчера сайтът „Уикилийкс” публикува информация, според която през 2006 година Мишел Темер е поддържал контакт с разузнаването на САЩ.

Русеф беше отстранена от бразилския Сенат по обвинения, че в определен период е фалшифицирала финансовите резултати на страната.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес