Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкритията на Коен за Тръмп - от какво трябва да се тревожи американският президент?

28 февруари 2019, 07:30 часа • 2348 прочитания

Показанията на бившия адвокат на Доналд Тръмп - Майкъл Коен предвещават трудности за американския президент на два фронта, пише левият британски вестник The Guardian, цитиран от БГНЕС.

Бившият адвокат на Тръмп изпрати ясен сигнал към него и Републиканската партия, че предстоят проблеми със закона, категорична е британската партия. Всичко започна с думите на юриста, че Тръмп е "расист, измамник, мошеник".

Коен стана първият приближен сътрудник на Доналд Тръмп, който обвини президента, че е знаел за срещата на най-големия си син с руската адвокатка Наталия Веселницкая, която е обещала да даде компромати за Хилъри Клинтън. Освен това Майкъл Коен намекна, че прокурорът Робърт Мълър, който приключва 2-годишно разследване по случая, може да има доказателства за това.

Майкъл Коен каза още, че Доналд Тръмп е лъгал американския народ, че е спрял бизнес проектите си в Русия, докато те всъщност са продължили и след началото на кампанията му за президент. Какво е открил Мълър все още не е ясно.

На действащ президент не може да бъде повдигнато обвинение. Но демократите се заканват, че ще стартират процедура по импийчмънт веднага след като получат евентуално инкриминиращите данни.

Вторият фронт, на който Тръмп ще трябва да се защитава, са обвиненията в престъпен заговор за нарушаване на изборните закони на САЩ. Макар да беше незаконно, на изслушването пред Конгреса Коен извади копия от документи, които показват, че Тръмп му е върнал парите, които Коен изтеглил, за да плати на порнозвездата Сторми Даниелс да мълчи за аферата си с Тръмп. Федерални прокурори в Ню Йорк смятат плащанията за нелегална схема, използваща недекларирани средства, за да бъде предпазена кампанията на Доналд Тръмп за президент от съдебна атака.

Освен това Майкъл Коен въвлече най-големия син на президента - Доналд Тръмп-младши в аферата със 130-те хиляди долара за порнозвездата Сторми Даниелс. Обвинението в делото срещу самия Коен сочи, че двама високопоставени служители в кампанията на Доналд Тръмп са замесени в незаконната схема. Те са обозначени като "директор 1" и директор 2". Ясно е, че "директор 1" е бившият финансист на Тръмп Алън Уизелберг. Той получи имунитет от прокуратурата, за да издаде каквото знае. Предполага се, че "директор 2", който е оторизирал Уизелберг да преведе парите, е Доналд Тръмп-младши.

Майкъл Коен, който през месец май влиза за 3 години в затвора, беше осъден, след като призна участие в тази схема. Той за пореден път обвини Тръмп, че му е заповядал да извърши финансовото престъпление. Това може да направи Доналд Тръмп уязвим за съдебно дело в Ню Йорк след края на президентския му мандат.

Докато вървеше изслушването на Мълър пред комисия в Конгреса, Доналд Тръмп-младши написа 30 туита за показанията му. Повечето хвалеха републиканците в комисията, които бяха лоялни на президента и критикуваха Коен. Нито един туит, обаче, не се отнасяше до обвиненията, които Коен отправи за участието на самия Младши в схемата "пари срещу мълчание".

И още

Според Коен Тръмп така и не показа публично данъчните си декларации, което беше тема по време на предизборната кампания, защото Тръмп се страхува от истински одит. "Той не искаше група експерти да започне да преглежда декларациите и да разнищва всеки детайл. Това щеше да доведе до одит и в крайна сметка - наказания и така нататък", каза Коен. И всъщност разкри, че се води разследване срещу бизнеса на Тръмп от Робърт Мълър - нещо, което публично не беше известно до този момент и което може да се превърне в сериозен проблем за американския президент.

Същевременно обаче Коен опроверга слуховете, че Тръмп има незаконно дете и той е платила на майката, за да мълчи за това. Друг слух, който Майкъл Коен опроверга, е, че Доналд Тръмп е ударил съпругата си Мелания по време на скандал в един от асансьорите в небостъргача на милиардера в Ню Йорк. "Домашното насилие не е в природата му", заяви Коен.

Майкъл Коен опроверга и трети медиен слух. Според адвоката, няма нищо вярно в това, че Тръмп го е изпратил в Прага, за да плати на руски хакери за услугите им. "Не само не съм плащал на руснаци, а никога в живота си не съм бил в Прага", каза Коен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес