Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата жена, която може да оглави ЦРУ, обеща да няма повече програма за разпити с мъчения

09 май 2018, 08:51 часа • 713 прочитания

Кандидатът на президента на САЩ Доналд Тръмп да оглави ЦРУ Джина Хаспел обеща, че няма да опитва да възстанови програмата за разпити на обвинени в тероризъм с използването на мъчения, предаде БГНЕС. Вместо това ще се използват по-широко възможностите на затвора в базата в Гуантанамо (Куба), който предшественикът на Тръмп Барак Обама беше обещал да закрие, но така и не го направи.

През февруари миналата година стана известно, че администрацията на новия тогава президент на САЩ Доналд Тръмп се отказва от възобновяване на тайните затвори на ЦРУ в чужбина. Тогава от подготвения президентски указ е отпаднала възможността за продължаване на практиката с тайните затвори извън пределите на САЩ.

Тръмп наскоро подкрепи противоречивия избор за началник на Централната разузнавателна агенция на Хаспел, след като се появиха сведения, които заплашиха да изтеглят нейната номинация, за да се избегне обсъждане в Сената на нейното минало, свързано с извършени мъчения. Джина Хаспел, която има дълга кариера в ЦРУ и е управлявала "черна кутия" за разпитвания в Тайланд след атаките на 11 септември.

Хаспел е на 62 години. Тя има репутацията на дисциплиниран, политически необвързан агент. След като стана заместник-директор на ЦРУ преди едва година, Тръмп я номинира за най-високата длъжност в агенцията, тъй като бившият директор Майк Помпео стана държавен секретар на САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес