Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помпео сравни властите в Иран с нацистите

10 май 2020, 13:43 часа • 1994 прочитания

В годишнината от оттеглянето на САЩ от споразумението за съвместния всеобхватен план за действие за ядрената програма на Иран, държавният секретар Майк Помпео сравни иранските власти с нацистите, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

"Преди седемдесет и пет години САЩ и нашите съюзници се събраха, за да избавят света от нацистите и тяхната омразна идеология. Днес сме изправени пред сериозна заплаха за регионалния мир от друг престъпен режим и отново призоваваме международната общност да се присъедини към нас, за да спрем най-големия спонсор на антисемитизма в света ", се казва в съобщение, разпространено от Държавния департамент.

Според него, две години след като САЩ се оттеглиха от споразумението, американците са в по-голяма безопасност, а Близкият изток е в по-спокойно състояние, отколкото ако САЩ бяха останали в рамките на договора.

Помпео повтори, че Вашингтон използва всички дипломатически инструменти, за да осигури удължаване на оръжейното ембарго срещу Иран, което изтича през октомври.

Иран и „шесторката“ международни преговарящи постигнаха историческо споразумение през юли 2015 г. за решаване на дългогодишния проблем с иранския атом. Продължилите месеци преговори, завършиха с приемането на съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), чието изпълнение напълно ще премахне от Иран, наложените по-рано икономически и финансови санкции от Съвета за сигурност на ООН, САЩ и Европейския съюз. Споразумението също така предвиждаше, че оръжейното ембарго ще бъде отменено от Иран в рамките на 5 години, доставките на оръжие възможно и по-рано, но само с разрешение на Съвета за сигурност на ООН. Сделката в първоначалния си вид не оцеля дори три години: през май 2018 г. САЩ обявиха едностранно излизане от нея и възстановяване на строги санкции срещу Техеран.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес