Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново лекарство за грип спира напълно коронавируса?

06 декември 2020, 22:40 часа • 11725 прочитания

Eксперименталното антивирусно лекарство молнупиравир, което може да се приема през устата, спира напълно предаването на коронавируса в рамките на 24 часа, съобщи Би Би Си. Според екипа от изследователи от Института за биомедицински науки към щатския университет в Джорджия медикаментът пречи на вируса да се размножава, като по този начин спира разпространението му, пише 24 часа.

За целта на проучването учени, ръководени от д-р Ричард Племпър, тестват способността на молнупиравир да спира COVID-19 при порове. “Това е първата демонстрация на лекарство, приемано през устата, което светкавично спира предаването на SARS-CoV-2”, допълва Племпър. “Ние вярваме, че поровете са подходящ модел на предаване поради способността им да разпространяват вируса – повечето от тях не развиват сериозни симптоми, което напомня доста на начина, по който SARS-CoV-2 се разпространява при подрастващите”, казва д-р Робърт Кокс, който е съавтор на проучването.

За целта на изследването си специалистите заразяват порове с коронавирус и започват да ги лекуват с молнупиравир в момента, в който животните започват да разпространяват вируса през носа си. След като ги поставят в близък контакт с други здрави животни, нито една от животинките не се разболява.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес