Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъск губи до 40 спътника Starlink заради магнитна буря

09 февруари 2022, 10:43 часа • 4494 прочитания

Според уебсайта на SpaceX, компанията на Илон Мъск, магнитната буря, която се разрази в началото на февруари, е попречила на около 40 от спътниците Starlink, изстреляни на 3 февруари, да достигнат орбита.

На 3 февруари на Земята започна слаба магнитна буря G1. Тя е причинена от продължително изригване със средна интензивност от клас М на Слънцето на 30 януари. Изригването е продължило повече от четири часа и е било придружено от изхвърляне на коронарна маса, насочена към Земята.

"До 40 спътника ще излязат или вече са излезли от орбита", се казва в изявлението. От компанията обясняват, че магнитните бури нагряват атмосферата, като увеличават нейната плътност. Атмосферното съпротивление се е увеличило с 50% в сравнение с предишни изстрелвания, смятат от SpaceX.

Спътниците са поставени в най-ефективния режим - те са разположени така, че да летят с лице напред и да пробиват атмосферата "като лист хартия". Поради атмосферното съпротивление обаче не е възможно те да се върнат в работно положение, за да започнат орбитални маневри. Подчертава се, че падащите спътници не застрашават други устройства в орбита, те ще изгорят напълно в плътните слоеве на атмосферата, а отломките няма да достигнат Земята.

Ракетата Falcon излетя от космодрума Кейп Канаверал във Флорида на 3 февруари. Тя трябваше да изведе в орбита 49 апарата от съзвездието Starlink. В случай на успешно завършване на мисията броят на апаратите от тази серия в орбита щеше да надхвърли 2 000. Общо SpaceX планира в бъдеще броят на сателитите Starlink да достигне 12 000.

Starlink е спътникова мрежа от следващо поколение, предназначена за осигуряване на широколентов достъп до интернет навсякъде по света. Проектът беше стартиран от SpaceX през февруари 2018 г.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес