Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министърът на туризма в Бразилия хвърли оставка заради Дилма Русеф

29 март 2016, 09:09 часа • 1622 прочитания

Министърът на туризма на Бразилия Енрике Едуардо Алвеш напусна правителството, с което засили натиска върху президента на страната Дилма Русеф. Депутатите от опозицията искат отстраняването на Русеф заради твърдения, че тя е манипулирала сметки, за да бъде прикрит растящия дефицит.

Представители на коалиционните партньори на Русеф от Партията Бразилско демократично движение (ПБДД) днес (29 март) ще подложат на гласуване оставането си в съюз с Русеф. Министърът на туризма Енрике Едуардо Алвеш стана първият член на ПБДД, който се оттегли от бразилското правителство.

Дилма Русеф започна втория си мандат като президент преди 14 месеца. Но популярността ѝ започна да намалява осезаемо поради обвинения в корупция към високопоставени членове на нейната Партия на труда. Последният скандал избухна с предшественика ѝ и неин ментор Лула да Силва, който е разследван за корупция покрай скандала Petrobras. Точно когато бразилската прокуратура се зае сериозно с Лула да Силва, Русеф го назначи на административна длъжност, която му даде имунитет, но веднага изкочи запис на телефонен разговор, според който Дилма Русеф е направила това нарочно.

През декември председателят на долната камара на парламента Едуардо Куна се съгласи да бъде открита процедура по импийчмънт срещу президента. Миналата седмица Русеф, която отрича каквито и да било простъпки, определи процедурата като равносилна на преврат. В понеделник тя имаше поредица от срещи с представители на ПБДД, а днес ще има заседание с националното ръководство на партията. Преди тази среща редица депутати от ПБДД заявиха, че по-голямата част от членовете вече са решили да напуснат коалицията.“Във вторник ние ще излезем от правителство“, заявил сенаторът Валдир Рауп.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес