Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мексико ще ваксинира нелегалните имигранти

08 януари 2021, 13:18 часа • 1206 прочитания

Президентът на Мексико Лопес Обрадор заяви, че е готов да предостави коронавирусни ваксини на нелегалните мигранти, след като губернаторът на американския щат Небраска каза, че вероятно те няма да се ваксинират поради имиграционния им статус, предава Reuters.

„Това е универсално право. Бихме го направили ”, заяви президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор на редовна правителствена пресконференция, когато беше попитан дали Мексико ще ваксинира мигранти без документи в САЩ беше попитан дали Мексико ще ваксинира мигранти без документи в САЩ, много от които са мексикански граждани.

Той не уточни как правителството му ще изпълни такъв план или кои мигранти има предвид Коментарите във вторник относно работници в месопреработвателните заводи в Небраска от губернатора на щата Пит Рикетс, член на Републиканската партия на президента Доналд Тръмп, предизвикаха критики от страна на здравните специалисти и защитниците на мигрантите, предаде агенция Фокус.

„Предполага се, че сте законно пребиваващ в страната, за да можете да работите в тези заводи, така че не очаквам нелегалните имигранти да бъдат част от тази ваксинационна програма“, каза Рикетс на брифинг за коронавирус.

Базираният във Вашингтон институт за миграционна политика изчислява, че 14% от работещите в месокомбината в Небраска нямат легален имиграционен статус.

Най-големите огнища на COVID-19 избухнаха именно в месопреработвателните предприятия в САЩ през пролетта, като спомогнаха за разпространението на вируса в околните селски райони на Америка, където са концентрирани тези предприятия.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес