Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мексико мисли върху офертата на САЩ за пари срещу депортация на мигранти

14 септември 2018, 09:12 часа • 1723 прочитания

Властите в Мексико съобщиха в четвъртък, че са получили от Съединените американски щати оферта за прием и депортиране на мигранти срещу заплащане, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

От латиноамериканската държава отричат да са приели предложението. Изявлението идва след твърденията, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да предостави на Мексико 20 млн. долара, за да депортира нелегални пришълци от Централна Америка, които преминават транзитно за САЩ. „Правителството на Мексико все още обмисля предложението“, се казва в съобщение до медиите.

Според публикация във вестник The New York Times администрацията на Тръмп планира да използва милиони долари като чуждестранна помощ, за да може Мексико да плати самолетните и автобусни билети за 17 000 нелегални мигранти, които да бъдат върнати обратно в собствените им държави.

„Правителството на Мексико не е приело въпросното предложение; нито писмено, нито в устна форма. Не е подписан нито един документ“, казаха за медиите Външните и вътрешните министри в съвместно изявление.

Припомняме, че това е поредният план на Тръмп за спиране на нелегалните имигранти, преди да влязат в САЩ. Американският държавен глава възнамерява и да построи стена по границата между Мексико и САЩ.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес