Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марк Рюте: Спрете да се притеснявате от Тръмп

10 октомври 2024, 19:25 часа • 692 прочитания

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте призова съюзниците да престанат да се притесняват от потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Според него бившият американски президент разбира какво е заложено на карта в Украйна, предаде АФП.

Бившият министър-председател на Нидерландия и твърд поддръжник на Украйна пое ръководния пост в алианса по-рано този месец. На 10 октомври той беше в Лондон за среща с британския премиер Киър Стармър и украинския президент Володимир Зеленски, предаде БГНЕС.

Още: НАТО започва мащабни учения за ядрено възпиране (ВИДЕО)

„Знам, че той разбира напълно и е съгласен с мен, че тази борба в Украйна не е само за Украйна, тя е също и за безопасността и бъдещата сигурност на Съединените щати. Той знае това. Така че, наистина престанете да се притеснявате от президентство на Тръмп“, каза Рюте.

Някои членки на НАТО се страхуват от намален ангажимент на САЩ към европейската сигурност и край на военната подкрепа за Украйна, ако скептикът относно помощта спечели президентските избори на 5 ноември. По време на предизборната си кампания Тръмп заплаши, че няма да защити страните членки на НАТО, който не харчат достатъчно за отбрана и обеща бързо споразумение с руския президент Владимир Путин за край на войната.

Още: Рюте за удари на Украйна дълбоко в Русия: Има всички правни основания да ги разрешим

Рюте вече отхвърли страховете, свързани с възможна победа на Тръмп при встъпването си в длъжност като генерален секретар на НАТО. „Не съм разтревожен. Познавам и двамата кандидати много добре. Работих четири години с Доналд Тръмп“, каза тогава Рюте в отговор на опасенията относно въздействието, което вотът в САЩ може да окаже върху алианса. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес